POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Чавдар Николов: Прекратих окончателно отношения с Нова

Коментарите на премиера ме възмутиха, но от телевизията не чух възмущение, казва карикатуристът

Сега вместо да се говори за цензура, всички говорят какви пари щял да взима карикатуристът, каза Чавдар Николов. - Чавдар Николов: Прекратих окончателно отношения с Нова

Сега вместо да се говори за цензура, всички говорят какви пари щял да взима карикатуристът, каза Чавдар Николов.

Преговорите и отношенията между Нова телевизия и карикатуриста Чавдар Николов са приключени. Това каза художникът пред „Площад Славейков“. По думите му Бойко Борисов с коментарите си вменява, че има заговор срещу него – никой да не го критикува по своя воля, а само срещу пари, и то много.

„Очаквах, че Нова ще вземат отношение към цялото развитие на случая, не знам защо те го подцениха така лекомислено“, обясни Николов.

Според него включването лично на премиера в отношенията им (в петък Борисов заяви по Би Ти Ви, че Николов има нов договор – за 4700 лева на месец; нещо което карикатуристът по-късно опроверга) прехвърлил разговора към нещо съвсем друго.

Вижте още: ЧАВДАР НИКОЛОВ ЗА ПРЕМИЕРА: КАЗА ЗА НОВИЯ МИ ДОГОВОР, ЧАКАМ ИНСТРУКЦИИ ЗА КАРИКАТУРА

„Сега вместо да се говори за цензура, всички говорят какви пари щял да взима карикатуристът – заяви Николов. – Подтекстът пред неговите 4000 човека, с които се събира по разни зали е: „Аз съм слънце, аз съм светец, който може да бъде критикуван не по нечия воля или съвест, а само срещу заплащане и то високо.“

Художникът обясни, че Борисов всъщност отправя послание, че срещу него има заговор – никой не го критикува по свое решение, а само срещу финансови облаги. Той се учуди, че именно по това послание от Нова не са взели никакво отношение, въпреки че ги касае.

„Съмненията на всички, когато изтриха карикатурата, бяха, че това има връзка с премиера. А официалното изявление на г-жа Зурлева беше, че няма достатъчна гледаемост, нелепите коментари и на г-н Христо Христов са вече известни на всички. И като капак накрая дойде премиерът да каже какъв договор ми готвят от Нова. Мен това ме възмути. След като очаквах и от Нова да чуя подобно възмущение, но нямаше нищо подобно, реших че е безсмислено вече да разговаряме.“

Вижте още: ЧАВДАР НИКОЛОВ: МАЙ СЕ РАЗДЕЛЯМЕ ЗАВИНАГИ С НОВА

Николов добави и че е водил разговори с ръководството на телевизията вчера и днес – по принципни проблеми, без да се обсъждат „финансовите предложения на премиера“.

„И не се разбрахме“, завърши той.

В средата на миналата седмица изненадващо видео карикатура на Чавдар Николов, осмиваща Бойко Борисов, бе свалена от всички сайтове в медийната група на Нова телевизия – заедно с всичките му останали работи там. След като часове наред от медията нямаше официална позиция за случилото се, към края на работния ден оттам обявиха, че не ставало дума за цензура, а за изтекъл договор на художника.

По-късно карикатурите бяха възстановени. Това се случи, малко след като министър-председателят обяви изтриването на видеото като удар от Нова тв лично срещу него.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС