Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Чавдар Николов с покана да се върне обратно в Нова тв (снимки)

Около двеста души се събраха на протест в защита на свободата на словото в градинката пред „Кристал“

Чавдар Николов на митинга в негова подкрепа в градинката пред „Кристал“. Снимки: Веселин Боришев, Клуб Z - Чавдар Николов с покана да се върне обратно в Нова тв (снимки)

Чавдар Николов на митинга в негова подкрепа в градинката пред „Кристал“. Снимки: Веселин Боришев, Клуб Z

Чавдар Николов е получил покана от ръководството на Нова телевизия отново да прави своите видео карикатури за тях и обмисля предложението. Това разкри самият художник пред журналисти на протеста „Стига вече свинщини“ в подкрепа на свободата на словото.

„Казаха ми, че нещата ще се променят така, че това (свалянето на карикатурите му) повече да не може да се случи. И го вярвам, защото колегите журналисти от Нова телевизия застанаха зад мен пред своето ръководство“, коментира пред „Площад Славейков“ художникът.

В сряда Нова свали от сайтовете си видео карикатура на Николов, осмиваща премиера Бойко Борисов. Часове по-късно, след като социалните мрежи вече преливаха с обвинения в цензура, от медията обявиха официално, че преустановяват работа с него поради неефективност, а не заради конкретния клип.

Карикатуристът Чавдар Николов е впечатлен от подкрепата, която получи след „карикатурния случай“.

Чавдар Николов е впечатлен от подкрепата, която получи след „карикатурния случай“.

Около 200 души се събраха около 12,30 часа в петък в градинката пред Кристал, за да изразят недоволството си от свалените карикатури на Николов, възмутени от грубата разправа с него. В градинката имаше много журналисти и художници, сред тях карикатуристът Христо Комарницки, стършелите Михаил Вешим и Румен Белчев, скулпторът Велислав Минеков.

Мнозина дойдоха на протеста с най-новата карикатура на Чавдар Николов.

Мнозина дойдоха на протеста с най-новата карикатура на Чавдар Николов.

Карикатуристът Христо Комарницки (вляво)

Карикатуристът Христо Комарницки (вляво)

На въпрос на репортер от Нова телевизия дали приема извинението, което му поиска директорът на „Нова броудкастинг груп“ Дидие Щосел, Чавдар Николов отговори:

„Приемам ги, да.

С моята работа винаги съм показвал, че съвестта ме води в решенията ми – грешни или не, одобрявани или не. Това няма как да се промени – все едно дали ще бъда в Нова, другаде или както каза един колега: „По-добре да рисуваш по стените карикатурите си“, странна перспектива е да стана уличен художник на тези години…“

Колкото до това дали приема обясненията на директора на „Нет инфо“ Христо Христов, че е съвпадение свалянето на карикатурите с изтичането на договора му, Чавдар Николов отговори:

„Ние, карикатуристите и журналистите, вече сме до стената и няма къде да бягаме. Така че нека да оставим на ръководителите да има накъде да отстъпват, да не стоят и те до стената.

Страшно съм изненадан и очарован от подкрепата, която получих – не вярвах, че хората така спонтанно и поривисто ще ме подкрепят.“

Михаил Вешим от „Стършел“

Михаил Вешим от „Стършел“

Чавдар Николов сподели, че все още няма нито една карикатура, която да е сменила премиер, нито министър или шеф на агенция:

„Сега всички взимат мерки това да не се случи – какво да направя – аз съм карикатурист, не съм Свободата, която води народа…“

Николов отправи послание и към премиера Бойко Борисов:

„Трябва да му кажем, че истинските патриоти са тук, в градинката пред „Кристал“. А не онези, които са по долчинките на Странджа баир гора.“

На въпрос дали занапред ще рисува премиера по-елегантен, художникът отвърна, че няма причина, която да промени визията му за министър-председателя – „както и неговото мнение за нас, карикатуристите“.

Димитър Стоянов с надпис „Аз съм рисувач“

Бившият евродепутат Димитър Стоянов с надпис „Аз съм рисувач“

Политиците Георги Кадиев и Николай Цонев

Независимият депутат Георги Кадиев и бившият военен министър Николай Цонев

Вижте още: НОВА ТВ ЗА ИЗТРИТАТА КАРИКАТУРА: СЪВПАДЕНИЕ Е, НЯМА ВРЪЗКА С НАС

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg