Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Чеченски писател съди Джеймс Камерън за „Аватар“

Иска да бъде признат за съавтор на научно-фантастичния сюжет

Филмът „Аватар“ (2009) е с най-големи приходи в историята на киното. - Чеченски писател съди Джеймс Камерън за „Аватар“

Филмът „Аватар“ (2009) е с най-големи приходи в историята на киното.

Чеченският писател Руслан Закриев е подал иск в Заводския районен съд в Грозни срещу американския режисьор Джеймс Камерън и компанията „Туентиът Сенчъри Фокс“ (20th Century Fox), с искането да бъде признат за съавтор на сценария на филма „Аватар“, съобщава РИА Новости.

Писателят твърди, че при създаването на филма американският режисьор е използвал част от неговия научно-фантастичен роман „Тотална война. Тайното оръжие“, публикуван в интернет през 2002 г. Закриев възнамерява не само да постигне признаване на съавторство, но и да получи компенсация за морални щети в размер на 10 милиона рубли ($152 000).

През 2015 г. той вече е опитал да заведе няколко съдебни дела в съдилищата в Ставропол, но е получил отказ. Проблемът е, че подсъдимият живее в Съединените щати, което означава, че ищецът трябва да се обърне към американските съдилища. Закриев е убеден, че подобно решение противоречи на Конституцията на Русия.

Чененският автор твърди, че междувременно е успял да се свърже с помощник на Камерън, който е признал, че сюжетът на филма и романа са идентични, но е добавил, че всъщност Закриев е откраднал идеята от режисьора.

„Сега просто трябва да докажа правотата си пред съда, в противен случай ще се окаже, че аз съм крадец“, казва писателят.

Писателят Руслан Закриев е публикувал романа си в интернет през 2002 г.

През април 2018 г. Камерън обяви, че излизането на „Аватар 2“ е насрочено за декември 2020-а, а на „Аватар 3“ – за декември 2021 г. Той обясни, че поредицата трябва да се превърне в семейна сага, подобна на „Кръстникът“, представяща няколко поколения герои.

През 2010-а руските медии обявиха, че руският писател Борис Стругацки обвинява Камерън в плагиатство от цикъла романи „Мир полудня“, публикуван през 60-те години. В тях съществува планетата Пандора, населена с хуманоидни създания с форма на кучета. В специално изявление писателят по-късно отрече, че е обвинявал режисьора в плагиатство.

Премиерата на „Аватар“ бе през 2009 година. С бюджет от 237 милиона долара, филмът спечели повече от 2,7 милиарда долара от световното си разпространение. Той остава филмът с най-големи приходи в историята на киното.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg