Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Чех основа нова държава на брега на Дунав, набира поданици

Заради напрежението между Сърбия и Хърватия се е отворила Ничия земя

Предстои да се изготви и точна кадастрална карта, казва основателят на новата държава. - Чех основа нова държава на брега на Дунав, набира поданици

Предстои да се изготви и точна кадастрална карта, казва основателят на новата държава.

Нова държава се роди между Сърбия и Хърватия – на 7 квадратни километра територия на западния бряг на река Дунав. Непризнатата засега от никого, Либерланд е основана на 13 април от чеха Вит Йедличка, който в момента набира поданици с девиза: „Живей и не пречи на другите да живеят“.

Според Йедличка след войната напрегнатите отношения между двете държави са довели до това, че никоя от тях не е припознала въпросната територия като своя, така че тя е ничия земя. Границите на Либерланд са определени според тези на Сърбия и Хърватия – така че да не са пресечени.

На въпроса дали Либерланд ще бъде признат от останалата част от света, създателят и самообявил се за президент Йедличка отговаря простичко: „Вярваме, че да“.

Девизът на новата държава е избран, защото тя се гордее с „личните и икономическите свободи на своите граждани“, гарантирани от Конституцията ѝ, която значително ограничава властта на политиците по начин да не могат пряко да въздействат на свободите на народа, става ясно от официалния сайт на Либерланд, определена като конституционна република с елементи на пряка демокрация.

Знамето на Либерланд.

Знамето на Либерланд.

Почти всеки може да стане гражданин на страната – стига да отговаря на няколко условия. Трябва да уважава другите хора и техните мнения, без значение от раса, етнос, политическа или религиозна ориентация. Трябва да има респект към частната собственост, която е недосегаема, както и да не е и да не е бил комунист, нацист или друг тип екстремист. Освен това не бива да е изтърпявал наказание за умишлени криминални деяния.

За да кандидатства, човек трябва да изпрати писмо, в което представя накратко кой е и защо иска да е гражданин на Либерланд. По желание може да изпрати също и CV. Необходимо е да прати също сканиран документ за самоличност (със скрити с черно данни освен собствено и фамилно име, пол, дата на раждане, националност и дата на издаване и валидност на документа.

Никъде в сайта не е посочено какво е населението в момента. Текстовете на Конституцията и законовата уредба пък предстои да се публикуват в сайта.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС