POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Челисима фамилия

Трио Cellissimo - проф. Анатоли Кръстев, дъщеря му Калина и синът Атанас - с концерт в Камерна зала „България“

Проф. Анатоли Кръстев, Атанас Кръстев и Калина Кръстева - Челисима фамилия

Проф. Анатоли Кръстев, Атанас Кръстев и Калина Кръстева

В дома на семейство Кръстеви тонът винаги е умерен – буквално, дори вътрешната реч у всеки един от тях често има гласа на виолончело. Това е речта, която звучи във фамилията на проф. Анатоли Кръстев от поколения – дядо му, баща му, чичо му, дъщеря му и синът му общуват с езика на този инструмент. Слушайки изпълненията на семейното трио Анатоли, Калина и Атанас Кръстеви, като че ли придобиваш усещането, че си им станал роднина…

Извън шегите, тази седмица ще имаме отново шанса да ги чуем – шанс, защото Калина Кръстева от години не живее в България. Работила за Оукландската филхармония (Нова Зеландия), от 2002 г. тя е част и от Cellissimo, заедно с баща си и брат си. На 8 септември тримата челисти ще излязат на камерната сцена на Концертен комплекс „България“ заедно с пианистката Маргарита Илиева.

В програмата на концерта са произведения на Бах, Равел, Римски-Корсаков, Елгар, Христосков, Макмилан, Дебюси, Пиацола.

Анатоли Кръстев е професор в Държавната музикална академия. Негови възпитаници свирят и преподават на няколко континента. Води майсторски класове в Франция, Англия, Белгия, САЩ, Корея, Гърция, Португалия, Бразилия, Македония, Сърбия… Член е на журито в международни конкурси в Прага, Рио де Жанейро, Ваймар и др. Почетен президент е на Академията за обучение на млади таланти в Марсилия. Носител е на Кристална лира (2004) и Златна лира (2007) на СБМТД и Наградата „Златна муза“ (2007), както и на много отличия от конкурси и музикални форуми. През 2000 г. Кръстев основава (с Йосиф Радионов и Майер Франк) клавирното трио „Кинор“.

Проф. Кръстев е записал над 25 грамофонни плочи и компактдиска в български и чуждестранни звукозаписни фирми. Един от последните му дискове – издание на Classics Collection – Forever Gold – е компилация от негов запис на Концерта на Дворжак в си минор и запис на Андре Навара – Концерта от Елгар.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg