Челист с български произход лауреат в конкурса „Чайковски“ (видео)

20-годишният Златомир Фунг е възпитаник на „Джулиард“

Златомир Фунг на фестивала „Джордже Енеску“, където също спечели първа награда - Челист с български произход лауреат в конкурса „Чайковски“ (видео)

Златомир Фунг на фестивала „Джордже Енеску“, където също спечели първа награда

Златомир Фунг, музикант с българо-китайски произход, спечели първа награда в категория „виолончело“ в шестнадесетото издание на Международния конкурс „Чайковски“. 20-годишният Фунг живее в Ню Йорк и ще вземе участие в концерта на лауреатите от конкурса в Москва на 29 юни, когато ще бъде обявена и голямата награда.

Златомир е роден в Ню Йорк, майка му е българка, баща му е с китайско-американски корени. Възпитаник е на „Джулиард“, негови учители са Ричард Арън и Тимоти Еди. Това е втора голяма победа за Златомир, който е носител на първи награди от конкурсите „Алис и Елеонор Шьонфелд“, „Джордже Енеску“ и международния конкурс за виолончелисти „Пауло“.

Фунг изказа благодарностите си във Фейсбук на къщата, заела му виолончелото „Лоренцо Сториони“ от 1783 г. – „изпълнителният ми и красив партньор по време на конкурса“.

Бих искал най-сърдечно да благодаря на моите учители Тимоти Еди и Ричард Арън, задето ми дадоха толкова много и оформиха човека и виолончелиста, който съм днес. И благодаря отново на Юлиан Оческу, пианиста ми – ти си моят герой!!!“, написа виртуозът в публикация към снимка, където позира с маестро Николай Алексеев, диригент на Петербургската филхармония.

Подгласници на Фунг в конкурса са Сантяго Каньон-Валенсия от Колумбия и Анастасия Кобекина от Русия.

Тази година конкурсът „Чайковски“ се провежда в 6 категории – пиано, цигулка, виолончело, глас, духов инструмент и брас инструменти. Голямата награда във всяка категория върви с парична премия от 30 хил. долара, а на утрешния гала концерт един от шестимата лауреати ще вземе голямата награда, която върви със 100 хиляди долара.

Bookshop 728×90