Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Черен петък за Калин Терзийски

„Сиела“ обявиха разпродажба на всички книги на писателя

Снимка: Румен Добрев - Черен петък за Калин Терзийски

Снимка: Румен Добрев

Връзката между Калин Терзийски и „Сиела“ навлизат в нов, вече (може би) последен епизод. В средата на миналата година двете страни влязоха в остър конфликт. Писателят обвини издателите в печалбарство, а те отговориха, че прекратяват всякакви отношения с автора, освен редовно да му изплащат дължимите хонорари по вече издадени книги. Изглежда и това е напът да приключи – от „Сиела“ сега обявиха нови цени на изданията на Терзийски, символични, до пълно изчерпване на наличностите.

„От 1 октомври 2017 г. всички книги на писателя Калин Терзийски, разпространявани или издадени с логото на ИК „Сиела”, ще се продават на нови цени до изчерпване на количествата във всички обекти и онлайн книжарници, които разполагат с тях“, заявяват от издателството в официалния си сайт.

От „Сиела“ не препращат директно към конфликта с Терзийски от миналата година. Не става ясно дали за да се стигне до бързането за изчерпване на тиражите, в отношенията им е имало ново нагнетяване – като онова от миналата година. Дори да е имало, неспоменаването му е само повод за адмирации.

Вижте още: ЕПИЛОГЪТ НА КАЛИН ТЕРЗИЙСКИ В „СИЕЛА“

През юни 2016-а в профила си във Фейсбук Терзийски написа:

„Те (бел. ред. – „Сиела“) не искат да издават новите ми книги, те искат да печелят пари и да бълват бездарни комерсиални плевели. Явно е така. Преди бяха сервилни и мили с мене, преди да ме оплюят медиите, което се случи, защото съм заживял с една от най-красивите българки“.

Калин Терзийски иронично честити на издателите си, че си остават с чалгата, и изказа „жал“ за Захари Карабашлиев, за когото се борил да вземе европейска награда за литература – а сега той се държал като „най-обикновен надут и нагъл чиновник“.

Статусът на писателя предизвика реакция от „Сиела“, според които ситуацията била коренно различна. В тяхна позиция се посочи, че преустановяват работа с Терзийски, след като „поредица от неприятни телефонни разговори с автора преминаха всякакви допустими граници“.

„Неуважението, грубостта, незачитането на труда на другия, обидното държание към човека отсреща, агресията в каквато и да е форма – всичко това е нещо, към което ръководството на „Сиела“ има нулева толерантност“, посочиха издателите.

В изявлението им се четеше още, че са били правени редица опити за неформална комуникация и личен контакт. Това обаче не само не помогнало за преодоляването на проблемите, но и довело до „необосновани, нецензурни и агресивни лични нападки срещу всички в екипа на издателството“.

Вижте още: КАЛИН ТЕРЗИЙСКИ – ЩЕ ПОБЕДИ ИЛИ НИЕ ЩЕ ЗАГУБИМ?

Сегашният нов епизод от отношенията „Сиела“/Терзийски, за наше щастие, протича извън публичното внимание и нападки като миналогодишните, някои от които далеч от приемливия изказ, не занимават читателите. Но те не се и интересуват от тях.

За сметка на това ситуацията им предоставя добра възможност да попълнят библиотеките си с някои от общо 17-те книги на Терзийски (тези под знака на това издателство) на рядко изгодни цени.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС