Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Черепът с диаманти не е „най-скъпото произведение“, никога не е бил продаден

Според Деймиън Хърст е купен за 100 млн. долара през 2007-а

Произведението е озаглавено „За любовта на Бог”. Снимка: Деймиън Хърст/Фейсбук - Черепът с диаманти не е „най-скъпото произведение“, никога не е бил продаден

Произведението е озаглавено „За любовта на Бог”. Снимка: Деймиън Хърст/Фейсбук

Платиненият череп с диаманти на Деймиън Хърст, наричан „най-скъпото произведение на изкуството, създадено някога“, всъщност никога не е бил продаден, твърди „Артнет“, позовавайки се на „Ню Йорк Таймс“.

През 2007 г. Хърст обяви, че е продал черепа за 100 милиона долара на група анонимни инвеститори. Сега художникът си е признал, че сделката не се е състояла и черепът, изработен от платина и покрит с почти 9 хиляди диаманта, принадлежи на самия Хърст в партньорство с галерия White Cube.

„Най-скъпото произведение на изкуството“ все още се пази в хранилище в Лондон.

„Артнет“ напомня, че още през 2007 г. е имало доста въпросителни около сделката, но тя е била потвърдена от авторитетни издания. Галерия White Cube обаче не е представила доказателства за сключването ѝ. Освен това от 2007-а до днес черепът не е бил показван никъде, заради което винаги са оставали съмнения дали творбата наистина има нов собственик.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах