Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Черна боя по светлината за цар Самуил

Прожекторите в подножието на паметника са били замацани привечер в петък, но през нощта вече са функционирали нормално

Близък план към лицето на Самуил – на дневна светлина. Снимка: Румен Добрев - Черна боя по светлината за цар Самуил

Близък план към лицето на Самуил – на дневна светлина. Снимка: Румен Добрев

Прожекторите, осветяващи новия паметник на цар Самуил в София, са били залети с черна боя в петък. Своеобразното покушение срещу художественото осветление на монумента е било забелязано на свечеряване.

След като граждани са подали сигнал за случая, служители от общината са били изпратени на мястото и са почистили прожекторите, обясниха от Столична община за „Площад Славейков“.

Така и осветлението на паметника на владетеля е функционирало нормално в нощта срещу събота – също както и очите-фенерчета, както вече наричат противоречивия светещ поглед на Самуил в социалните мрежи.

Прожекторите преди да бъдат почистени. Снимка: Офнюз

Прожекторите преди да бъдат почистени. Снимка: Офнюз

Засега загадка остава дали активистите, чието дело е очернящото (буквално) мероприятие, смятат да го повтарят отново и отново, или то е било еднократна акция.

От Общината посочиха, че са сигнализирали в полицията за вандалския акт, както и че предстои да предоставят на органите на реда видеозаписите от района, които може да помогнат в установяването на извършителите.

„Възприемаме това именно като посегателство върху този паметник – се посочва в декларация на гражданската организация „За София“, цитирана от „Нюз.бг“. – Не приемаме категорично всякакви форми на вандализъм върху паметници. Има законови начини за изразяване на гражданска позиция. В случая скандалното е това, че се посяга не върху монумент, който има политическо значение, а върху паметник на безспорна фигура в българската история.“

Още преди откриването си с държавни почести на 8 юни (понеделник) паметникът на цар Самуил срещна критики и обвинения в кич, исторически неточности и реализираната идея на скулптора Александър Хайтов очите на монумента да светят нощем.

Светлината в очите на паметника на Самуил нощем. Снимка: Нова нюз

Светлината в очите на паметника на Самуил нощем. Снимка: Нова нюз

Още в първата вечер, в която Самуил вече бе въздигнат край храма „Света София“, се оказа, че очите му не просто мъждукат, но и светят буквално като фенерчета, като събраха десетки граждани, желаещи да се снимат с паметника.

Въпреки че все още не е ясна съдбата на блясъка в очите на печалния владетел, очаква се светлината да не бъде напълно спряна, но да се намали драстично интензивността ѝ.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах