Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Черна дупка, милион пъти по-тежка от Слънцето, се пробужда

„Храни се“ активно от 5 години, предизвиквайки смущения в яркостта на отдалечена галактика

Артистична визуализация на гигантска черна дупка. Илюстрация: EPA/ESO/M. Kornmesser - Черна дупка, милион пъти по-тежка от Слънцето, се пробужда

Артистична визуализация на гигантска черна дупка. Илюстрация: EPA/ESO/M. Kornmesser

Черна дупка, милион пъти по-тежка от Слънцето, се пробужда в една далечна, далечна галактика, съобщава „Гардиън“. До края на 2019 г. галактиката SDSS1335+0728 от съзвездие Дева е била неинтересна за астрономите, но това се променя, когато учените отчитат драматичен скок в яркостта ú – явление, което продължава и до днес.

Феноменът най-вероятно е предизвикан от внезапното пробуждане на гигантска черна дупка с маса 1 милион пъти повече от тази на Слънцето. Заради огромните количества космически материал, който се поглъща от черната дупка вече в продължение на над 4 години, изследователите днес окачествяват наблюдаваните резултатите като „екстремно космическо светлинно шоу“.

„Открихме източника още в момента, когато се появиха тези вариации в яркостта – коментира доктор Паула Санчес-Саез от Европейската южна обсерватория в Германия. – За първи път наблюдаваме подобно нещо в реално време.“

Галактиката от съзвездие Дева се намира на 300 млн. светлинни години от Земята и вече е била описана в няколко изследвания от минали години. Изненадата идва в края на 2019 г., когато астрономи засичат, че галактиката рязко е повишила нивата си на яркост по няколко показателя. Не е ясно какво е предизвикало внезапното осветяване – в статия, публикувана в „Astronomy and Astrophysics“ изследователите излагат най-вероятната теория: огромна черна дупка в центъра на галактиката, която активно поглъща масата наоколо. Процесът генерира изменения по скалата на яркостта, тъй като газът около черната дупка се нагрява и излъчва светлина, а частиците прах абсорбират някои дължини на вълните и отразяват други.

Черната дупка обаче не е единствената възможност, допускат астрономите. Възможно е светлинният феномен да е предизвикан от звезда, която е била разкъсана, след като се е озовала твърде близко до ръба на черната дупка. Подобни явления не траят дълго и осветяват галактиката в продължение на стотици дни. Необходими са още изследвания, за да се изключи тази възможност.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС