Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Черна мумия на мястото на мавзолея (снимки, видео)

Временната инсталация поставена, за да ни напомня, че комунизмът си е отишъл само формално - а всъщност е останал в мисленето ни

Въпреки че авторът няма разрешение за инсталацията, нейното поставяне не бе възпрепятствано от органите на реда. Снимка: Асен Генов - Черна мумия на мястото на мавзолея (снимки, видео)

Въпреки че авторът няма разрешение за инсталацията, нейното поставяне не бе възпрепятствано от органите на реда. Снимка: Асен Генов

Мумия бе изправена на площадката на бившия мавзолей в центъра на София в съботната сутрин малко след 9 ч. сутринта. Скулпторът Андрей Врабчев постави временна инсталация, наречена „Мавзолей“ – символ, по думите му, на мумифицирания във взаимоотношенията и мисленето ни комунизъм. 

„Ние запазихме „комунизма“ в мавзолея на отношенията и мисленето ни – казва Врабчев. – Макар да не е жив, неговата балсамирана мумия, неспособна нито да се промени, нито да се разложи, е грижливо запазена в мавзолея на мисленето и отношенията ни. Може да се види навсякъде от политическите речи и поведението на управниците до паркиралите на всевъзможни места из безстопанствения ни град шофьори нехаещи за болни, стари, майки и деца, но гордо закачили националния флаг на стъклото си.“

„Време е да се отърсим от този човеконенавистен култ и да си дадем сметка за мумията в нас. Какъв по-добър начин и по-добро място за това от разрушения мавзолей, където днес няма нито мумия, нито мавзолей“, казва Андрей Врабчев. Снимка: Площад Славейков

Вижте още: СКУЛПТОР ПОСТАВЯ МУМИЯ НА МЯСТОТО НА МАВЗОЛЕЯ

Мумията на Врабчев е опакована в черни найлонови чували и не е полегнала, както бе проектът му за програма „Навън“ на Столичната община, а изправена.

Америка за България

Въпреки че авторът няма разрешение за инсталацията, нейното поставяне не бе възпрепятствано от органите на реда, които дойдох, поседяха и си отидоха. Намерението на Врабчев бе фигурата да остане на площадката до 12 ч. Прибра я, след като около 11 ч. пристигнаха представители на Столична община и му връчиха констативен протокол за незабавното премахмане на инсталацията поради липса на разрешение.

Мумията бе докарана от автора си върху микробус. Снимка: Площад Славейков

Снимка: Площад Славейков

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3