Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Черните котки на Ермитажа отиват в пенсия

Котки прочистват Ермитажа още от 18 век по повелята на Екатерина Велика. - Черните котки на Ермитажа отиват в пенсия

Котки прочистват Ермитажа още от 18 век по повелята на Екатерина Велика.

В Санкт Петербург днес ще бъдат раздадени в приемни семейства „стражевите“ котки, които по традиция прочистват от гризачи музейните хранилища на Ермитажа. Този петък е обявен за Ден на черната котка.

Животните ще бъдат раздадени в известното петербургско кафене „Котешка република“. Това ще бъде предпоследното раздаване на „ермитажните пазители“ за тази година. За осиновяване ще бъдат предложени 45 животни. Дванадесет от тях ще присъстват на акцията в „Котешка република“. Останалите ще могат да бъдат осиновени по снимки, подредени в албум.

Организаторите на акцията твърдят, че черните котки притежават по-силни терапевтични способности в сравнение с животните с други окраски. Хранилищата на Ермитажа се почистват още от 18 век, когато Петър Велики заселва в Зимния дворец докарана от Холандия котка. Основателката на Ермитажа Екатерина Велика пък дава на тези животни статут на пазачи на картинните галерии.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС