Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

„Чернобил“ начело на 10-те най-високо оценени сериала в IMDb

С петте си епизода минисериалът изпреварва „Игра на тронове“, „В обувките на Сатаната“ и „Наркомрежа“

„Чернобил“ измести от първото място документалната поредица на Дейвид Атънбъро в Топ 10 на най-високо оценените от зрителите сериали. - „Чернобил“ начело на 10-те най-високо оценени сериала в IMDb

„Чернобил“ измести от първото място документалната поредица на Дейвид Атънбъро в Топ 10 на най-високо оценените от зрителите сериали.

Минисериалът „Чернобил“, съвместен проект на НВО и британската „Sky“, затвърди първото си място по зрителски рейтинг в IMDb, след като излезе и финалният пети епизод. Към 6 юни общата оценка на сериала, разказващ зловещата история на най-голямата технологична катастрофа в историята на човечеството, е 9,7 от 10 (базирана на мненията на 155 хил. души). Последният епизод, наречен „Вечна памет“, достигна абсолютния максимум от 10 точки.

„Чернобил“ успя да изпревари гиганти в света на телевизията като „Игра на тронове“, „В обувките на Сатаната“ и „Наркомрежа“ и документалните серии на Дейвид Атънбъро „Планетата Земя“.

Вижте още: АКО „ЧЕРНОБИЛ“ НА HBO БЕШЕ ЗАСНЕТ ОТ РУСНАЦИ

Мини-сериалът е посветен на катастрофата от 26 април 1986 г. в Чернобилската АЕЦ „В. И. Ленин“, която изхвърли във въздуха безпрецедентно количество радиокативен материал. Облакът се разпространи над Беларус, Русия, Украйна, стигна до Скандинавия и Западна Европа. „Чернобил“ е заснет в Украйна, а част от кадрите са от излязлата от експлоатация електроцентрала в Литва.

Четенето е безопасно за вашето здраве

„Чернобил“ е написан и продуциран от сценариста Крейг Мeйзин, режисьор е Йохан Ренк от „Обувките на Сатаната“. В ролите са Джаред Харис като водещия ядрен физик на СССР Валери Легасов, Стелан Скарсгард като заместник-председателя на Министерския съвет на СССР, назначен от Кремъл за разчистването на последиците от аварията, и Емили Уотсън в образа на Уляна Хомюк, съветски ядрен физик, заела се с разгадаването на причината за избухването на реактора.

Топ 10 на най-високо оценените от зрителите сериали в IMDb:

  1. „Чернобил“ (9,7 от 155 850 гласа)
  2. „Планетата Земя 2“ (9,5 от 111 хил. гласа)
  3. „Братя по оръжие“ (9,5 от 317 хил. гласа)
  4. „Планетата Земя“ (9,4 от 147 хил. гласа)
  5. „В обувките на Сатаната“ (9,4 от 1 200 000 гласа)
  6. „Игра на тронове“ (9,4 от 1 500 000 гласа)
  7. „Нашата планета“ (9,4 от 10 хил. гласа)
  8. „Наркомрежа“ (9,3 от 10 хил. гласа)
  9. „Космос“ (9,3 от 95 хил. гласа)
  10. „Синя планета“ (9,3 от 19 хил. гласа)

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg