Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Чернокож елф в „Пръстените на силата“ възмути почитателите на Толкин

Измислените раси на Професора работят най-добре, веднъж щом излязат от изолацията на собствената си култура и се обединят, отговориха от продукцията

Измаел Круз Кордова е първият цветнокож елф в екранизация на Толкиновото творчество. - Чернокож елф в „Пръстените на силата“ възмути почитателите на Толкин

Измаел Круз Кордова е първият цветнокож елф в екранизация на Толкиновото творчество.

Първите снимки на героите от „Пръстените на силата“ – новият сериал на „Амазон“ от света на „Властелинът на пръстените“ – предизвикаха очаквания ефект и възмутиха и развълнуваха почитателите на творчеството на Толкин. Дни преди първия трейлър към продукцията, „Венити Феър“ публикува ексклузивни кадри, показващи 22 персонажи и няколко сюжетни линии – от мините на джуджетата в Самотната планина през елфските владения в Линдон и могъщото човешко кралство с митичен статут Нуменор.

И докато някои заявиха нетърпението си да видят резултата от двете години усилена работа на „Амазон“ и екипа по сериала, други изтъкнаха отклоненията, които шоурънърите са си позволили в кастинг процеса. Причина за възмущение станаха няколко чернокожи персонажи. Ролята на елфа Арондир е поверена на Измаел Круз Кордова, първият цветнокож актьор, който ще участва в екранизация по Толкин в ролята на елф. Бронвин, лечителка от расата на човеците, ще бъде въплътена от британско-иранската актриса Назанин Боняди. София Номвете ще участва като първата чернокожа жена в образ на джудже във вселената на „Властелинът на пръстените“.

„Изглежда така, сякаш предстои да изнесе лекция за бялото ми превъзходство“, коментира един потребител постера с Новмете, публикуван от „Венити Феър“.

„Сирийски бежанец, получил елфско гражданство“, коментира друг за Круз Кордова и изтъква, че външният му вид напълно противоречи на описанието на елфите от Толкин.

Шоурънърите Патрик Маккей и Дж. Д. Пейн споделят пред „Индиуайър“, че са очаквали подобни реакции.

„Беше естествен процес адаптацията на творбите на Толкин да отразява реалния свят около нас – казва Линдзи Уебър, изпълнителен продуцент на сериала, потърсена за коментар от „Индиуайър“. – Толкин е за всички. Историите му са за измислени раси, които работят най-добре, веднъж щом излязат от изолацията на собствената си култура и се обединят.“

Разбира се, че ще има критики, допълва и Мариана Риос Малдонадо, която изучава творчеството на Толкин от години, пред „Венити Феър“:

„Но въпросът е от кого идват критиките? Кои са тези хора, които се чувстват толкова застрашени или отвратени от идеята, че един елф може да бъде чернокож, латиноамериканец или азиатец?“

Предстои „Амазон“ да покаже първи тийзър към „Пръстените на силата“ на 13 февруари, по време на почивката между двете полувремена на мача „Супербоул“ в САЩ.

Дни преди това студиото загатна част от продукцията с 23 мистериозни постера на отделните герои. Те не изобразяват лицата на актьорите, които ще се превъплътят в образите от историите на Толкин. Вместо това показват близки кадри на ръцете на героите и част от костюмите им и техните атрибути.

По-наблюдателните почитатели вече имат предположения кои герои може да се крият зад визуалните загадки. Героят, стиснал наполовина сребърната и наполовина златна кама пред гърдите си, трябва да е Галадриел, предполага колумнистът на „Колайдър“ Патрик Лион, защото „бронята е оформена като за женствени форми“ и „камата очевидно е изображение на Телперион и Лорелин, дърветата от злато и сребро“.

Изображението със неразгърнатия свитък би могло да е илюстрация на Елронд. Постерът с героя със златна туника би могъл да е на господаря на Ломидол, но може и да изобразява и Гил-Галад, отбелязва още авторът.

Колумнистите от сайтовете „Нърдист“ и „Скрийн рант“, както и множество фенове, коментирали под публикациите в социалните мрежи, пък предполагат, че един от постерите дори изобразява самия Саурон.

В останалите постери героите държат плодове, цветя, други оръжия или просто са стиснали ръце пред себе си. За някои от тях личи, че са от знатно потекло, заради пищните дрехи и накити, докато други са изобразени с дрипи и мръсотия по кожата.

Действието се развива през Втората епоха, във времето преди Саурон да използва Пръстена, за да подчини свободното население от Средната земя. Името на поредицата също така показва, че предисторията ще се занимава със създаването на Пръстените на силата и използването им от джуджета, елфи и хора векове преди хобитите да се замесят в големи войни и съдбата на всички живи същества, припомнят от „Колайдър“.

В актьорския състав на продукцията влизат Питър Мълан, Бенджамин Уолкър, Синтия Адай-Робинсън, Тристан Гравел, Чарлз Едуардс, Лени Хенри и много други.

Премиерата на „Властелинът на пръстените: Пръстените на властта“ се очаква на 2 септември в стрийминг платформата „Амазон Прайм“.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС