VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Чернокож Ленин се издига в Куба

Една от най-странните скулптури, посветени на комунистическия лидер, е създадена преди век

Монументът „Colina Lenin” е първият паметник извън СССР, посветен на съветския вожд. Снимка: Стопкадър - Чернокож Ленин се издига в Куба

Монументът „Colina Lenin” е първият паметник извън СССР, посветен на съветския вожд. Снимка: Стопкадър

През последните месеци движението „Животът на чернокожите има значение” се опитва да преразгледа всички паметници на бели мъже с отношение към световната история и изисква дори изображенията на Исус да бъдат тъмнокожи. В този контекст особено интересна е историята на един паметник, изграден преди век, който изцяло е съобразен с тази тенденция – паметникът на Ленин край Хавана.

Монументът „Colina Lenin” всъщност е първият паметник извън СССР, посветен на съветския вожд. Появил се е в околностите на Хавана 35 години преди кубинската революция и 2 години преди да се роди Фидел Кастро.

На 24 януари 1924 г., когато до Куба достига вестта за смъртта на Ленин, кметът на малкото градче Регла, предградие на Хавана, издал декрет, с който обявил Ленин за „Велик гражданин на света”. В деня, когато в скованата от арктичен студ Русия погребвали вожда, под тропическия дъжд в Куба жителите на Регла посадили на градския хълм маслиново дръвче. Освен това преименували хълма Фортин на хълм Ленин. В памет на революционния лидер цялото градче замряло за две минути – спрели фабриките, магазините и транспорта. Вечерта се провело траурно събрание, на което кметът призовал работниците да изучават наследството на Ленин.

По това време Куба е сателит на САЩ , които имат право да се намесват във вътрешната и външната ѝ политика. През следващите години няколко пъти войските на президента Мачадо изкоренявали маслината от хълма, но жителите на Регла я засаждали отново.

Междувременно те издигнали и паметника, който е един от най-странните монументи, посветени на Ленин в света. Комунистическият лидер е чернокож, а пред него в молитвени пози са застинали безлики бели човешки фигури.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg