СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Червената точка на зачеването

Графика от Ален Ешенлаер и пластика от Рафаил Георгиев в експозиция, наречена „Органични матрици“

Творба на Рафаил Георгиев в съвместната му изложба с Ален Ешенлауер в столичната галерия „Червената точка“. - Червената точка на зачеването

Творба на Рафаил Георгиев в съвместната му изложба с Ален Ешенлауер в столичната галерия „Червената точка“.

Столичната галерия „Червената точка“ представя френския график Ален Ешенлауер и българския скулптор Рафаил Георгиев в обща изложба, озаглавена „Органични матрици“.

В центъра на експозицията са няколко многостенни пластики на Рафаил, илюстриращи как неживите природни елементи – земя, вода, въздух, огън и космос – оживяват. Строгите геометрични стени на тези идеални форми с перфектни ръбове се пропукват и от тях „надничат“ гроздове от органични яйцевидни форми, „подредени“ в организирания хаос на живата природа.

w8-b

w10

w11

В една от графичните си серии – „Роршах“, французинът съпоставя двуизмерно и двуцветно образи на реални насекоми с техните „човешки“ проекции чрез известния психологически тест и симетрията на мастилените петна.

w4

Друга поредица от 24 графики на Ешенлауер представлява визуален дневник за едно денонощие във въображението на художника.

w1

w2

Двамата творци се стараят да заразят публиката с идеята, че яйцата на живота могат да се появяват навсякъде – в дърво, камък, метал и хартия. Но зачеването може да се получи, само когато творческото въображение на автора се срещне с това на зрителя.

Изложбата ще остане в галерия „Червената точка“ (в близост до пл. „Славейков“, в безистена на ул. „Дякон Игнатий“ 19) до 19 октомври.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90