Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Червената цигулка Страдивариус в София

Елизабет Питкерн ще ни представи гласа на червения Страдивариус. - Червената цигулка Страдивариус в София

Елизабет Питкерн ще ни представи гласа на червения Страдивариус.

Една от редките червени цигулки Страдивариус ще прозвучи скоро в София. Ще чуем гласа й на 30 януари в Зала „България“ в ръцете на Елизабет Питкерн. Солистката ще бъде част от концерт от цикъла „Музиката на Америка“.

Заедно с Оркестъра на Класик ФМ, дирижиран от Максим Ешкенази, гостенката ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър №1 от Макс Брух. В програмата са още Симфония №5 от Лудвиг ван Бетовен, както и композицията Earth Rites от Роджър Пшитулски. Творбата е посветена на раждането на една планета и е създадена специално за концерта.

Цигулката на Питкерн Stradivarius-Red Mendelssohn е произведена 1720 г. Тя е част от лимитирана серия инструменти, една от които е вдъхновил филма „Червената цигулка“ на режисьора Франсоа Жирар.

Елизабет Питкерн дебютира в Ню Йорк през 2000 г. с New York String Orchestra в Alice Tully Hall (Линкълн център) и свири като солист с Оркестъра на Филаделфия. Питкерн е президент, директор и художествен ръководител на Luzerne Music Center Festival. Свирила е като солист с оркестрите Alexandria Symphony, ProMusica Arizona, камерен оркестър McGill (Канада), Glens Falls Symphony. Концертирала е на фестивала Astoria Music, както и на конференцията на ESTA (European String Teachers Association) в Оксфорд, Великобритания.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90