Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Червеният килим в Кан става „зелен“

Фестивалът планира амбициозни екологични инициативи за изданието си през 2021 г.

В последните години екоактивистите протестират срещу количеството килими, които се използват при провеждането на Филмовия фестивал в Кан. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Червеният килим в Кан става „зелен“

В последните години екоактивистите протестират срещу количеството килими, които се използват при провеждането на Филмовия фестивал в Кан. Снимка: ЕПА/БГНЕС

След миналогодишната пауза (отменено издание 2020 заради пандемията), сега организаторите на фестивала в Кан се подготвят за поредното 74-то събитие, но този път като лятно издание (6 – 17 юли), т.е. два месеца след обичайния майски период.

Разбира се, в хода на подготовката сред най-важната информация е потвърденият председател  на главното жури – американският режисьор Спайк Лий и откриващия филм „Анет“ на френския му колега Лео Каракс, който ще покаже първия си музикален и англоезичен опус.

Вижте още: КАН 2021: АДАМ ДРАЙВЪР С ОБЕЗОРЪЖАВАЩ ХУМОР И ГЛАС

Покрай тази съществена информация дирекцията на фестивала обаче обяви и твърде интересна допълнителна фактология, която не засяга пряко програмата или официалните гости, но привлича вниманието на медиите и търси широк публичен отзвук. Защото за първи път световен кинофестивал от този най-висок ранг официално декларира и поема сериозни ангажименти в екологична посока за опазване на околната среда. И то не като тематичен сегмент в селекцията, а в най-широк социален план през 12-дневното фестивално битие на Лазурния бряг. По този начин огромното културно събитие, което се следи с подчертан интерес по целия свят, иска да отбележи началото на третото десетилетие от ХХІ век със серия конкретни действия. Те са дълго обмисляни, съгласувани с представители на различни научни, екологични и „зелени“ неправителствени организации, и разбира се с общинските власти в Кан.

Фестивалът разчита, че „зелената“ идея ще бъде подкрепена от всички присъстващи в Кан по време на фестивала: кинематографисти от различни професии, представители на бизнеса, журналисти, зрители, граждани и местни активисти.

Заявените намерения планират ограничаването на широк спектър от агресивни дейности и продукти, които замърсяват атмосферата с въглеродни компоненти, с неразградими химически субстанции (пластмасови опаковки, мастила и хартии за принтиращи устройства, използвани батерии и други), ограничаване на електрическата консумация чрез оптимизирани уреди и автоматичен режим на работа.

Дирекцията на фестивала обяви някои конкретни мерки, които ще се прилагат през 12-те фестивални дни:

  • 60 % от десетките луксозни автомобили, които обслужват официалните лица и фестивалната администрация ще бъдат електрически или хибридни;
  • Намаляване с 50% на използваната хартия чрез дигитализация на информацията (пресматериали, програми, брошури, каталози и др.) във всякакви онлайн формати и достъпни за всякакви дигитални устройства;
  • Пълно премахване на пластмасовите бутилки за вода (през 2019 г. те са били над 22 000 броя);
  • Намаляване с 50% на използваните червени килими чрез рециклиране и повторна употреба;
  • Намаляване с 24% на килимите и мокетите в т.н. Международно село (където са офисите и щандовете на бизнеса);
  • Поощряване на кетъринг доставчиците да използват пресни местни продукти, за да се пести от далечен транспорт и дълго съхраняване;
  • Рециклиране на отпадъци (материални и енергийни). През 2019 г. са рециклирани 99% от 250 тона отпадъци;
  • Поощряване използването на градския транспорт срещу фестивална акредитация.

Президентът на фестивала г-н Пиер Лескюр и художественият директор г-н Тиери Фремо обобщават тези полезни идеи с емоционално обръщение:

„Предизвикателството е огромно, но ние имаме воля и трябва да успеем – всяка година стъпка по стъпка, всяка година малко по-добре. Днес ние правим важна и много амбициозна крачка. Ще информираме за нейното изпълнение редовно и с конкретни факти. 74-то издание на фестивала приветства неговото бъдеще, което трябва да продължи!“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg