Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Чесън 2.0, първата клонирана котка в Китай

Страната навлиза в доходоносния и нерегулиран бизнес с клониране на домашни любимци

Чесън 2.0 е брънка в бизнеса с клониране на домашни любимци в Китай. Снимка: Стопкадър - Чесън 2.0, първата клонирана котка в Китай

Чесън 2.0 е брънка в бизнеса с клониране на домашни любимци в Китай. Снимка: Стопкадър

Когато котката Чесън (Garlic) от породата британска късокосместа умира на 2-годишна възраст от инфекция на уринарния тракт, собственикът ѝ няма какво друго да направи освен да погребе тялото ѝ в парк, близо до дома си. Скоро след това обаче 22-годишният Хуан Ю се сеща за статия за клониране на кучета в Китай, ексхумира тялото на любимеца си и го съхранява в хладилник. За да върне ДНК-то му към живот.

Звучи като сюжет на научно-фантастичен филм, но историята е истинска, идва от Пекин и е с участието на компанията „Sinogene“, специализирала се в клонирането на домашни любимци от 2015 г. Срещу близо 35 хил. долара седем месеца по-късно фирмата представи на света Чесън 2.0 – първата клонирана котка в Китай, разказва „Ню Йорк Таймс“.

Играейки си със сантиментите на собствениците, „Sinogene“ създава лукративен бизнес, и то в държава, където хората обожават домашните си любимци (в Китай са регистрирани 55 млн. домашни кучета и 44 млн. котки). Клонирането обаче не е регулирано в държавното законодателство, макар и любимци да се клонират от години в света (първата клонирана котка е родена през 2001 г.). С раждането на Чесън 2.0 Китай затвърждава позициите си в клониращия бизнес и влиза в състезание със САЩ, Великобритания и Южна Корея.

„Sinogene“ вече има в портфолиото си над 40 клонирани кучета, като цената за едно животно е около 53 хил. долара. От компанията казват, че над 100 души са замразили ДНК проби на домашните си любимци в очакване един ден да приветстват клонинга му у дома.

Америка за България

Китай бързо напредва в клонирането – през 2000 г. китайски учени създадоха коза, поиграха си с генетичния код на куче и го направиха свръхсилно, поправиха ембрионите на маймуни и вкараха гени, свързани с аутизъм и психични болести. Миналата година скандализира научната общност с новината, че са поправили генетичния код на бебета близнаци така, че да не се заразяват с ХИВ.

Но „Sinogene“ няма намерение да ограничи генетичните си експерименти до кучета и котки. Следваща им цел е кон, а в недалечно бъдеще компанията има амбиции да клонира силно застрашени животни, сред които панди и южнокитайски тигър. Световната научна общност обаче не подкрепя намеренията им, с аргументите, че експериментите са нехуманни и неефикасни, тъй като вложените от собствениците пари за едно клонирано животно биха спасили десетки други застрашени видове.

Други смятат, че използването на сурогатни майки за износване на клонираните животни е подобно на „травмата, която се нанася на жена, чиято единствена цел в живота е да бъде използвана като машина за разплод от мъжете“, както казва Джесика Пиърс от университета в Денвър, Колорадо. Някои дори сравняват „Sinogene“ с котешката версия на „Историята на прислужницата“.

За да се клонира Чесън, учените имплантират кожни клетки от оригиналния Чесън в яйцеклетки от други котки. След електрически или химичен шок, 40 клонирани ембриона са имплантирани в 4 сурогатни майки, представителки на друг вид. Резултатът е три бременности и два аборта. Бебето се ражда на 21 юли и ще остане в лабораторията още поне месец за последни изследвания преди да се прибере в новия си дом.

При първата си среща с Чесън 2.0 собственикът коментира, че котето не е точно копие на оригинала, външността му леко се различава. ДНК тестовете обаче са потвърдили еднаквия генетичен материал при двете котки.

Оригиналният Чесън слабо се различава от клонираната си версия. Снимка: Хуан Ю

По време на представянето на Чесън 2.0 на обществеността, директорът на „Sinogene“ бе цитиран да казва, че обмисля използването на изкуствен интелект, за да трансплантира спомените на оригиналното коте в тялото на новороденото. Пред „Ню Йорк Таймс“ той коментира, че компанията му в момента не би се захванала с нещо такова, но съществува възможността някой ден технологиите да напреднат дотам и да го позволяват.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3