Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Честит 267-и рожден ден на Моцарт в Софийската филхармония

Солист на пианото е младият Ивайло Василев, оркестъра дирижира връстничка на демокрацията

Ивайло Василев и Калина Василева. Снимки: Василка Балевска/Софийска филхармония - Честит 267-и рожден ден на Моцарт в Софийската филхармония

Ивайло Василев и Калина Василева. Снимки: Василка Балевска/Софийска филхармония

Софийската филхармония празнува рождения ден на Моцарт с концерт на 26 януари в Зала „България“, ден преди да се навършат 267 години от рождението на великия композитор. В програмата са включени Увертюрата към операта „Театралният директор“, Концерта за пиано и оркестър №15 в си бемол мажор и Симфония №35 „Хафнер“ в ре мажор.

Своя прочит на тези произведения ще предложи младия пианист Ивайло Василев. Диригент е Калина Василева.

Василева, първата флейтистка и диригентка едновременно у нас, е директор на Симфониета Шумен в родния си град от декември миналата година. Родена през 1989 г. в семейството на музиканти, Калина завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София в класа по флейта на проф. Лидия Ошавкова и продължава образованието си в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, където се дипломира с две специалности: оперно-симфонично дирижиране (в класа на проф. Пламен Джуров и доц. Георги Патриков) и флейта (в класа на проф. Л. Ошавкова).

От септември 2013 г. досега работи като диригент в Симфониета Шумен, като в периода 2015 – 2016 г. дирижира и Филхармония „Проф. Димитър Ненов“ в Разград.

Роден през 2007 г., Ивайло Василев започва да свири на пиано на седемгодишна възраст при Емилия Канева в НМУ „Л. Пипков“, а от 2019 г. продължава обучението си под ръководството на проф. д-р Борислава Танева. На 14-годишна възраст Ивайло вече има колекция от над 20 награди от международни конкурси, между които „Златната Лешникотрошачка“ от 2018 г., „Анна Артоболевская“, „Лист-Барток“ от 2020, „Шуман-Брамс“ от 2020 г., „Music Singapore“ от 2021 г. и много други родни и чуждестранни награди. Свирил е в емблематични зали, сред които голямата зала на Московската консерватория, зала „П. И. Чайковски“ и Дома на музиката в Москва, Симфоничната капела на Санкт Петербург, залата на Филхармония Люксембург, операта в Гент, зала „Густав Малер“ в Тоблах (Италия), Jumeirah Zabee Music Hall в Дубай. Изнасял е самостоятелни солови рецитали в София, Правец, Москва, Люксембург, Варшава.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg