Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Вино от глухарчета за Четвърти юли

Америка е вътрешно преживяване: малко от страната на Оз и много Гершуин

Хубен Черкелов, „Двайсет долара, Белия дом“ - Вино от глухарчета за Четвърти юли

Хубен Черкелов, „Двайсет долара, Белия дом“

„… и стремеж към щастие.”

Денят на независимостта не е само фантастичен филм. Навършват се 240 години от Декларацията на Томас Джеферсън.

След десет дни ще ви кажа какво е Франция за мен, но сега е моментът за две лепти по адрес на страната с най-добре съставената Конституция в света. През 2016-а се изпълват две изключително важни за англосаксонския свят годишнини: 950 дълги лета и зими от битката при Хейстингс и 240 от обявяването на независимостта на Съединените северноамерикански щати. И това има значение дори за нас тук.

Щатите далеч не са само пуканки и бургери. Америка е страната на големите открити пространства, на дългите пътища към залеза, на блуса пред караваната насред луизианските блата. Земя на полуирландско кънтри за дърварите в Скалистите планини и на джаз в нощните барове на Ню Орлиънс. И не е само музиката: това е млада, жизнена и енергична култура, както го е усетил още нашият Алеко Константинов, когато се е огледал по Бродуей. А преди него и обичаният ни Дядо Вазов казва полушеговито: „Господине, бъди американец, благородно!” Кой съм аз да споря с Щастливеца и Патриарха?

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Защото Америка е и страната на дългите мечтателни лета на Рей Бредбъри, на неговите ирландски сенки, гуменки и вечни момчешки мечти. Езикът й е този на Стайнбек, а вкусът й – на тютюн за дъвчене и бърбън. Без лед, ако обичате. Погледът на Америка е този на дългокрака южнячка със сладко провлачен акцент, стройна като карабината на баща си. Тези неща си личат и в киното – хайде, не си мислете само за евтини филмчета, спомнете си, че Скарлет О’Хара уж не беше красива, пуснете си още веднъж „Мостовете на Медисън”. Не заради стойките на Клинт Истууд, а заради погледа на Мерил Стрийп. Америка може да бъде и сантиментална, при това за добро.

За историците Съединените щати са продължението на англосаксонския опит: Бащите на нацията са били не само модерни просвещенци, а и съзнателни наследници на Великата харта на свободите и на Habeas corpus. Те смятат себе си за потомци на древните саксонски вождове Хорса и Хенгист, у които откриват началото на собствения си стремеж към свобода. А от това надали може да има нещо по-добро. Бог, пушки и частна собственост – ей тия хубави неща.

Щатите са светлини и небостъргачи, както и безкрайни царевични полета. Това е и малко зловещата земя по Едгар Алън По, Хауърд Лъвкрафт и Стивън Кинг, които обаче винаги ни вълнуват. Страната на онази невероятна фантастика, която пълни очите на хлапетата със звезди: „Дюн” и „Хиперион”, „Междузвездни войни”, „Извънземното” и всичко, излязло изпод пишещите машини на Азимов, Зелазни и Силвърбърг. Най-сетне, Америка е вътрешно преживяване: малко от страната на Оз и много Гершуин.

Така че – честит Четвърти юли и благодаря за Кока-колата!

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3