Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Честит ден на книгата! Нека почетем

401 години от смъртта на Шекспир и Сервантес

Уилям Шекспир е роден и умира на 23 април. - Честит ден на книгата! Нека почетем

Уилям Шекспир е роден и умира на 23 април.

Сервантес и Шекспир умират на днешната дата преди точно 401 години – през 1616-а (а Барда е и роден на същия ден през 1564 г.). От 1995 г. насам 23 април е обвързан с вдъхновението от хубавата книга. На този ден ЮНЕСКО насърчава четенето, активната издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост в цял свят.

Редица книжарници предлагат отстъпки на книгите си днес (някои от тях – с точно 23%, в унисон с датата, надолу от коричната цена). Вечерта в НДК пък испанската езикова гимназия „Мигел де Сервантес“ ще отбележи своята 25-годишнина на сцената на зала 1.

Интересна инициатива организираха от регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна. Там тази нощ преспаха млади читатели – след като четоха пасажи от любимите си книги вечерта в събота и си легнаха около 2-3 часа.

Колкото до Каталония, Испания, 23 април е най-романтичният ден в годината. Отбелязва се като Ден на розата от 1436 г. насам, а от 1926-а на този ден се разменят книги в памет на Мигел де Сервантес. За Международния ден на книгата и авторското право в цялата област всеки, който закупи книга, получава роза.

Нашият призив към вас в деня на книгата (но съвсем не само!) е да почетете – Сервантес, Шекспир или друго, изборът е ваш!

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90