Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Честит първи сняг, госпожо кмет!

Зимата дойде, а бързият ремонт на пострадалата спирка „Вишнева” все още не е започнал. Кога ще ни поканите за събарянето?

Горялата спирка „Вишнева” е изоставена. Покривът е завит с нелеп найлон, а първият сняг вече е тук. Снимка: Емил Георгиев - Честит първи сняг, госпожо кмет!

Горялата спирка „Вишнева” е изоставена. Покривът е завит с нелеп найлон, а първият сняг вече е тук. Снимка: Емил Георгиев

Покривът на красивата къщичка на трамвайната спирка „Вишнева” край гората в софийския квартал „Лозенец“ изгоря на 18 срещу 19 юли тази година. Още на 19 юли столичният кмет Йорданка Фандъкова публично обеща буквално следното: „Любимата на всички софиянци къщичка на спирка Вишнева“, която пострада от пожар тази сутрин, ще възстановим в най-кратки срокове”. Още тогава самоорганизирали се граждани, които искаха да привлекат внимание към мястото, почистиха околния район на парка от импровизираните хабитати на клошари.

На 6 ноември, повече от три месеца след пожара (за който все по-малко се надяваме да е възникнал случайно, а не по сценария на едни тютюневи складове), припомнихме на Столична община нейния поет ангажимент за най-кратки срокове и изразихме тревогата си от предстоящото разваляне на времето. Няколко дни след това Общината все още не беше направила нищо, но пиарът на общинския съвет се опитваше да влезе с нас в личен контакт, за да обясни, че отговорността за така и незапочващия ремонт е на Министерството на културата.

Вижте още: ВСЕ ОЩЕ ЧАКАМЕ БЪРЗИЯ РЕМОНТ НА СПИРКА „ВИШНЕВА“

Министерството понесе основните критики и при също така неслучващите се ремонти на ключови старинни къщи като тази на архитект Фингов на столичната улица „Оборище“.

Вижте още: ЕТО ЗАЩО СЕ БАВИ БЪРЗИЯТ РЕМОНТ НА СПИРКА „ВИШНЕВА“

Същото се случи и при ужасната реализация на Леголенд, тоест Ларгото с неговите псевдоримски декорации… Министерството на културата и Столична община могат да си прехвърлят топката колкото искат. Това не е важно. Важното е, че красивите сгради се рушат. Горялата спирка „Вишнева” е изоставена. Покривът е завит с нелеп найлон, а първият сняг вече е тук. Зимата не просто иде, тя дойде.

Същевременно заплахата за предстоящото отсичане на над 800 дървета в Борисовата градина обиколи медиите още веднъж. Всички подозираме, че Общината иска не да облагороди големия парк в сегашното му състояние, а да строи в него. Планирано е „прочистване на парка от опасни дървета“, но тревогата е дали това не е прикритие за сеч. Опасението преминава през вестниците, радиата и новинарските сайтове веднъж на всеки няколко месеца и само това може би донякъде забавя изсичането.

Струва ми се, че няма място за съмнение относно реалните намерения на Общината, Министерството и управляващата партия за спирка „Вишнева“. Ремонт няма да има. Планът е спирка „Вишнева” да спре да съществува. Да помолим ли за покана при началото на разрушаването и при първата копка на новия мол, който сигурно вече отдавна е замислен в гората, на мястото на някога любимата спирка на покойната царица Йоана, в навремето най-красивия софийски квартал?

Или може би не сме прави? Опровергайте ни, госпожо кмет и господин министър. Ремонтирайте спирката, преди да е рухнала. Документите могат да почакат, но покривът не може.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90