Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Честит празник, София!

Вижте културните събития в столицата на 17 септември

Българската православна църква чества днес Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София. - Честит празник, София!

Българската православна църква чества днес Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София.

Честит празник, София! На днешния ден столицата чества името на патрона си Света София и на дъщерите ѝ Вяра, Надежда и Любов. Предстоят множество културни събития, чиято кулминация ще настъпи вечерта с откриването на обновения Музей за история на София.

Програмата за деня започна в 9 часа сутринта с празнична света литургия в храма „Света София“, отслужена от патриарх Неофит. Пред базиликата в 11,30 е официалната церемония по издигането на знамето на града и тържественият водосвет.

Празнични програми за деца има в същия час в две знакови точки на столицата – на площад „Славейков“ и в парка „Заимов“ около и във атракциона „Приказната къщичка“, където забавленията за хлапетата ще продължат до късния следобед – 16,30 ч.

Видни културни дейци ще изпълнят Софийската опера и балет от 18,30 часа. Тогава на сцената на института ще се проведе церемонията по връчването на наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата. Категориите, в които ще бъдат раздадени отличия, са литература, театър, музика, изобразителни изкуства, архитектура, журналистика, танцово изкуство, приз за развиване на съвременни жанрове в изкуствата, както и специалната награда за цялостен принос.

Церемонията, режисирана от проф. Иван Добчев, ще се предава пряко по Българската национална телевизия.

Театърът също е застъпен в празничната програма на града – от 19 часа в Театър „София“ при свободен вход ще се играе спектакълът „Комедия от лъжи“.

Любителите на симфоничната музика са добре дошли в зала „България“ за концерта на Софийската филхармония „Музика за София“ с диригент Константин Илиевски.

Кулминацията на честванията ще дойде с откриването на обновения Музей за история на София, който намери дом след повече от 70 години. В сградата на Софийската минерална баня е разположена мащабна експозиция, заемаща осем изложбени зали. Официалното откриване на музея е от 21 часа. Час по-късно гостите на събитието ще могат да видят огнен спектакъл пред сградата, а от 22,45 ч. и 3D Mapping. За 23 часа организаторите са подготвили пиротехническо шоу.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90