Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Честит рожден ден, Дядо Петко!

190 години от рождението на стария поет, вестникар и преводач Петко Славейков

Петко Славейков (1827 - 1895) - Честит рожден ден, Дядо Петко!

Петко Славейков (1827 - 1895)

Роден в старата ни столица Търново и живял в старата столица на половината Стар свят Константинопол, първият Славейков има особено значение за България и всички нас. Един от хората, махнали пренебрежително с ръка на проекта за консервативен двукамарен Парламент при Учредителното събрание през 1879 г. Истински мъж от старо време, баща на Пенчо… и преводач на Библията на модерен български през 1873 г. Неговият превод отдавна е изместен от синодалната версия от 1925-а, но си остава част от формирането на съвременния ни език.

За нас, журналистите, Петко Рачов Славейков е важен заради вестниците „Гайда”, „Македония” и „Търновска конституция”, които успява да издава въпреки всички затруднения, създавани от властите и от обикновени зложелатели. У този човек има силен дух, той е един от най-сериозните противници на обречения Режим на пълномощията и защитник на Конституцията, която и досега остава най-високият хоризонт на нашата държавност. Петко ни е драг заради упоритостта, която днес съществува у толкова малко наши колеги. Истински възрожденец, здраво стъпил на земята и неизменно гледащ към звездното небе.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах