VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Честита баба Марта (но не правете така)!

Древната българска традиция да се закачат мартеници по дърветата не е предвидила масовия китайски внос. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Честита баба Марта (но не правете така)!

Древната българска традиция да се закачат мартеници по дърветата не е предвидила масовия китайски внос. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Днес е 1 март и за първи път от много години на тази дата площад „Славейков“ не е изпълнен с веселото оживление около десетките сергии с мартеници, а с преградни ламаринени огради, защото краят на ремонтите закъсня. Единствено сигналните панели, отделящи пешеходците от трамвайните линии, са като войници в червено и бяло, строени, за да отдадат чест на Баба Марта.

До пролетта остават още 22 дни, но времето е хубаво и от дряновият храст в Градската градина – винаги пръв в цъфтежа – вече се подават зелени пъпки. Дрянът е окичен с мартеници от минали години и това изглежда красиво, но често не е добре за него.

Древната българска традиция да се закачат мартеници по дърветата не е предвидила масовия китайски внос. Изкуствените материи не изгниват, както традицонните вълнени (понякога и памучни) конци, а с годините се впиват в кората, докато клонът падне. Затова, когато дървото разцъфти и според обичая може да се украси, по-добре използвайте традиционните български мартеници, ако не искате да го нараните.

Честита Баба Марта!

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg