Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Честита баба Марта (но не правете така)!

Древната българска традиция да се закачат мартеници по дърветата не е предвидила масовия китайски внос. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Честита баба Марта (но не правете така)!

Древната българска традиция да се закачат мартеници по дърветата не е предвидила масовия китайски внос. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Днес е 1 март и за първи път от много години на тази дата площад „Славейков“ не е изпълнен с веселото оживление около десетките сергии с мартеници, а с преградни ламаринени огради, защото краят на ремонтите закъсня. Единствено сигналните панели, отделящи пешеходците от трамвайните линии, са като войници в червено и бяло, строени, за да отдадат чест на Баба Марта.

До пролетта остават още 22 дни, но времето е хубаво и от дряновият храст в Градската градина – винаги пръв в цъфтежа – вече се подават зелени пъпки. Дрянът е окичен с мартеници от минали години и това изглежда красиво, но често не е добре за него.

Древната българска традиция да се закачат мартеници по дърветата не е предвидила масовия китайски внос. Изкуствените материи не изгниват, както традицонните вълнени (понякога и памучни) конци, а с годините се впиват в кората, докато клонът падне. Затова, когато дървото разцъфти и според обичая може да се украси, по-добре използвайте традиционните български мартеници, ако не искате да го нараните.

Честита Баба Марта!

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg