POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Честита баба Марта! (от Пижо, Пенда, Прасчо и покемоните)

Фигурката на Дарт Вейдър с червена и бяла топка мартеница ли е или кукер?

Мартениците под формата усукан червен и бял вълнен конец, закачени по клонките на дърветата, достигат до нас от Античността... а днес идват най-вече от Китай. Снимки: Емил Георгиев - Честита баба Марта! (от Пижо, Пенда, Прасчо и покемоните)

Мартениците под формата усукан червен и бял вълнен конец, закачени по клонките на дърветата, достигат до нас от Античността... а днес идват най-вече от Китай. Снимки: Емил Георгиев

Март дойде, зимата всеки момент ще си плюе на петите, а от няколко дни на „Славейков“ почти няма място за книги и хора, защото площадът е превзет от червено-бялото нашествие на мартеници – като по време на Гражданската война в Русия, но без жертви – ако не броим добрият вкус.

Според историята, мартениците под формата усукан червен и бял вълнен конец, закачени по клонките на дърветата, се появяват още в елинската Античност… През последните години традицията вече не е това, което беше. Мартениците не само стават все повече, но и все по-различни: освен конци, панделки и пискюлчена, вече имаме топки, гривни, кукли, ланци и значки и брошки. В червено-бялата атака за здраве се включват още щъркелчета, овчици, маймунки, петли, паунчета и други птици и животни, неясни биологични видове, рожби на незнайния народен гений и китайската лека промишленост.

Най-голяма е групата на кино- и комикс-героите – в „мартеници“ са се превърнали имперските щурмоваци, Йода и Дарт Вейдър, смърфовете и минионите, Батман и Спайдърмен, Пикачу и останалите покемони, Мечо Пух и Прасчо… Срещат се и религиозни мартенички – християнски (с кръстче), будистки, мюсюлмански… има и мартеници с късметче – за по-сигурно.

Сред използваните материали, освен традиционните вълна и памук , най-масов е пластмасата, но някои търговци предлагат и „естествени камъни“, каквото и да означава това. Според правилата на пазарната икономика, би трябвало вече да са се появили и мартеници от благородни метали със скъпоценни камъни – рубини и диаманти, за по-заможните любители на древната традиция. Сигурно има и такава – в бижутерските магазини. Малко изненадващо, но не видях мартенички с образите на Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Марешки и тримата патЕроти. Но когато се появят – Пижо и Пенда ще си тръгнат обидени.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС