Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Честито Богоявление! Честито Явление на Хекимян!

Журналистът влезе официално в Телевизионния църковен календар

Участието на водещия Антон Хекимян в обичая "Хвърляне на кръста" стана център на празника Богоявление в ефира на Би Ти Ви. Снимка: Ладислав Цветков, Би Ти Ви - Честито Богоявление! Честито Явление на Хекимян!

Участието на водещия Антон Хекимян в обичая "Хвърляне на кръста" стана център на празника Богоявление в ефира на Би Ти Ви. Снимка: Ладислав Цветков, Би Ти Ви

Днес почитаме Богоявление, честито на Йордановците и Йорданките! А зрителите на Би Ти Ви честваха и Явлението на Хекимян. Този празник вече влезе официално в Телевизионния църковен календар, откакто репортерът скочи в ледените води на река Тунжда преди време. И сега като стана звезда – от два дни ни държат в напрежение как ще го гледаме, за да му се дивим.

Мразовитото хоро в реката вече ни се струва невъзможно без чудото на телевизионния водещ. Ето сега, уважаеми зрители, ще се случи нещо поразително, направо свръхестествено, Той ще влезе във водата…! И о, не! Този кръстител на телевизионното събуждане нагази в ледената вода! Потресително!

А беше време, когато събитието бе по-важно от журналистите… Когато нямаше водещи на народните обичаи. Когато не наричаха традициите ни „яростни“ и не даваха знак за началото на празниците, кога да се покаже кметът, попът, гайдарят, тъпанджиите и развеселената мъжка дружина да се метне във водата. Когато въпрос № 1 на репортерите не беше „Как се чувствате“, „Защо сте тук“ и прочие очевидности, увенчани с въпрос от водещата: „С какво да запомним Христо Ботев“.

Беше време, което все по-рядко се наблюдава извън прогнозата за времето. Журналистите не търсят новините, а организират и драматизират появата им. Нищо не се е случило, ако не е било показано по телевизията. Какви ти герои, щом не са стъпвали в студиото на Антон Хекимян, за да обяснят на цялата нация как е хавата, как се чувстват.

Оттук нататък – небе, както е казал Ст. Л. Костов…

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg