POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Честват 90 г. на Дико Фучеджиев в Малко Търново

С четене на откъси от негови произведения и прожекция на забранения филм по негов сценарий „Небето над Велека“

Дико Фучеджиев (1928 - 2005) - Честват 90 г. на Дико Фучеджиев в Малко Търново

Дико Фучеджиев (1928 - 2005)

Деветдесет години от рождението на писателя Дико Фучеджиев ще бъдат отбелязани в събота, 23 август, от 16 ч. в Народното читалище „Просвета“ в Малко Търново.

Откъси от негови произведения ще бъдат четени пред публиката от актьора Юрий Ангелов, след което предстои прожекция на забранения в продължение на 25 години филм по негов сценарий „Небето на Велека“, с режисьор Едуард Захариев и с Георги Георгиев-Гец в главната роля. В сюжета Фучеджиев изразява несъгласието си с процеса на колективизацията и описва нанесените от нея рани на хората в българските села.

Дико Фучежиев е роден на 16 юли 1928 г. в село Граматиково, Бургаска област. От 1943 г. е кандидат-член на РМС, а от 1948 г. – на БКП. Завършва право в Софийския университет, работи като журналист. След 9 септември 1944-а става член на Околийския комитет на РМС в Малко Търново.

Издава първата си книга „Вълчи сънища“ през 1961-а. Най-известният му роман е „Реката“ от 1974 г. – първият български роман на екологична тематика, вдъхновен от битката на писателя да осуети строежа на завод в Странджа, за да не замърси водите на река Велека.

Работи в сценарната комисия на Българска кинематография. Редактор е в издателство „Народна младеж“ и вестник „Вечерни новини“ (1954 – 1965). Работи като съветник в посолството в Париж (1972 – 1976). Поставя началото на българските ателиета във френската столица, които функционират и до днес. В този период заедно с Людмила Живкова организират първата изложба на тракийските съкровища в Париж, в Пти Пале.

През 1963 г. Фучеджиев постъпва в Съюза на българските писатели. В периода 1976 – 1992 е директор на Народния театър „Иван Вазов“.

На XIII-ия конгрес на БКП (1986) е избран за кандидат-член на ЦК на БКП. Лауреат на Димитровска награда и на наградата „Йордан Йовков“.

Умира на 77 години на 28 ноември 2005-а в София.

Проявата в памет на Дико Фучеджиев е част от Летните културни празници на Малко Търново.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90