VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Четем за свободата” пред паметника на окупаторите в София

Събитието и инсталацията от заглавия на книги са посветени на 250-ия ден от началото на войната в Украйна

Стълбите пред пaметникa сa преобрaзени в гръбчетa нa книги, които дaвaт обяснение зa рускaтa инвaзия в Укрaйнa. Снимкa:  Столичнa общинa - „Четем за свободата” пред паметника на окупаторите в София

Стълбите пред пaметникa сa преобрaзени в гръбчетa нa книги, които дaвaт обяснение зa рускaтa инвaзия в Укрaйнa. Снимкa: Столичнa общинa

Стълбица от книги, разобличаващи зверствата на съветския режим и войнстващия социализъм, нaреди Столичнатa община пред Паметника на съветската армия в Княжеската градина. Днес, 31 октомври, в 12 часа пред паметника ще се проведе арт акцията „Четем за свободата“.

Инсталацията от кориците на емблематичните книги, сред които има и такива на нобелови лауреати, е по идея на заместник-кмета по културата на общинaтa Мирослав Боршош и е посветено на на 250-ия ден от началото на войната в Украйна.

Зaм.-кметът Мирослaв Боршош ще се включи в ченетето нa произведения днес пред Пaметникa нa съветскaтa aрмия. Снимкa: Столичнa общинa

 

На стълбите могат да се видят заглавия като „1984“ на Джордж Оруел, „Всичко свое нося със себе си“ на Херта Мюлер, „Задочни репортажи за задочна България“ на Георги Марков, „Русия на Путин“ на Анна Политковская, „Книга за смеха и забравата“ на Милан Кундера, „Архипелаг ГУЛаг“ на Александър Солженицин, „Пътувания из Украйна и Русия“ на Йозеф Рот, „Майстора и Маргарита“ на Михаил Булгаков, „Време секънд хенд“ на Светлана Алексиевич, „Фашизмът” на Желю Желев, „Ние“ на Евгений Замятин и др.

В литературното четене ще се включат писателите Георги Господинов, Здравка Евтимова, Теодора Димова, Георги Бърдаров, проф. Амелия Личева, Светлозар Желев, които ще прочетат избрани откъси от книги.

Събитието се организира от Столичната община.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg