Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Четири акта за медиите, пускали песента на Криско и Мария Илиева

Глобите - между 3 хил. и 15 хил. лв. минимум

Мария Илиева и Криско  са видимо недоволни. - Четири акта за медиите, пускали песента на Криско и Мария Илиева

Мария Илиева и Криско са видимо недоволни.

Четири акта са наложили инспекторите на СЕМ на медии, излъчвали преди 22, 30 ч. песента на Криско и Мария Илиева „Видимо доволни“. „Пукажи на тия хора как са мяташ…“ е звучало в най-гледаното време, включително в централна новинарска емисия, по Би Ти Ви и Нова телевизия.

Минималният размер на глобите според Закона за електронните медии е между 3000 лв. (за нарушаване на добрите нрави) и 15 000 лв. (вреда над моралното и психическо здраве на децата). Регулаторният орган вероятно ще състави още три акта за появата на вулгарния хит на тв екрана, научи „Площад Славейков“.

Високият размер на санкциите притесни двамата изпълнители и те разпространиха открито писмо, в което твърдят, че това е дискриминация към тях.

”Санкцията е безпардонно вмешателство в естественото развитие и плурализма на творческите среди, както и в правото на избор на потребителите. Песента ”Видимо доволни” категорично не съдържа нецензурни думи и неспецифични за хип-хоп и поп културата жаргонни изразни средства, които очевидно сте пропуснали да откриете в стотици други произведения”, се казва в писмото. И още: ”Считаме, че СЕМ демонстрира грубо и с неясни субективни критерии дискриминационно отношение към конкретно художествено съдържание. Порочната практика на двойни стандарти на СЕМ, на която неведнъж сме ставали свидетели, ни кара риторично да си зададем въпроса какъв е смисълът от регулаторен орган, който не работи по ясни правила”.

Процедурата за санкциите в Съвета за електронни медии е двустепенна. Актовете са написани и връчени на медиите от инспектори, които действат независимо от централния съвет на държавния регулаторен орган. Тепърва предстои санкциите да бъдат гласувани и превърнати от СЕМ в наказателни постановления.

Има вариант глобите да бъдат прехвърлени върху продуцентската компания на Мария Илиева и Криско (ако има такава) в случай, че медиите са излъчвали клипа според условия на сключен договор. Ако такъв няма, медиите ще платят глобите.

„Трябва да е ясно, че Мария Илиева и Криско не са обект на надзора на Съвета за електронни медии. Те могат да правят каквито си искат песни, въпросът е какво медиите пускат в своя ефир“, коментира пред „Площад Славейков“ председателят на СЕМ Георги Лозанов.

През пролетта и лятото Мария Илиева и Криско бяха видимо доволни от излъчването на песента им в най-гледаното време на телевизиите. След глобите на СЕМ двамата са видимо недоволни, защото телевизиите занапред ще внимават повече какво излъчват. Така, за да ги има и занапред в тв ефира, изпълнителите ще бъдат принудени да се съобразяват с границите на добрите нрави.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg