Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Четири държави бойкотират Нобеловата награда на Петер Хандке

Причината: покрепата на австрийския писател за Слободан Милошевич по време на войната в Югославия

Писателят Петер Хандке на пресконференцията на Шведската академия в Стокхолм на 6 декември. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Четири държави бойкотират Нобеловата награда на Петер Хандке

Писателят Петер Хандке на пресконференцията на Шведската академия в Стокхолм на 6 декември. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хърватия, Босна и Херцеговина, Албания и Косово бойкотират връчването на Нобеловата награда за литература на Петер Хандке. В отделни официални изявления на правителствата на четирите държави се казва, че те няма да изпратят свои представители в Швеция на връчването на наградите, което ще се състои днес. Причината е в декларираната от Хандке подкрепа за действията на Слободан Милошевич по време на войната в бивша Югославия.

Турското правителство също се обърна с призив към Нобеловия комитет да промени решението си за връчване на Нобеловата награда на Хандке.

Писателят бе открит привърженик на Сърбия в конфликта. През 2004 г. Хандке написа открито писмо в защита на Милошевич и година по-късно го посети в затвора в Хага.

В петък, 6 декември, по време на пресконференция преди връчването на наградите, Петер Хандке отказа да отговаря на въпроси на журналисти по темата.

Вижте още: НОВИЯТ НОБЕЛИСТ ПЕТЕР ХАНДКЕ СЕ ОБИДИ НА МЕДИИТЕ

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg