Софийска филхармония МЕГАБОРД

Четири деца намерени живи в джунглата 40 дни след самолетна катастрофа

Самолетът, на който са летели четиримата братя и сестри, е паднал в тропическата гора на 1 май

Военни и доброволци помагат на децата, оцелели благодарение на уменията си в тропическата гора. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Четири деца намерени живи в джунглата 40 дни след самолетна катастрофа

Военни и доброволци помагат на децата, оцелели благодарение на уменията си в тропическата гора. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Четири деца, най-голямото от които на 13 години, а най-малкото – на 11 месеца, бяха намерени живи в джунглите на колумбийска Амазонка 40 дни след самолетна катастрофа, съобщава Би Би Си. Самолетът „Чесна 206“, на борда на който са били пилотът, четирите деца, майка им и още един пътник, е паднал в джунглата след спиране на двигателя. Всички възрастни са загинали, а децата са оцелели.

Когато военните спасители стигнали до мястото на катастрофата, намерили телата на загиналите, но децата междувременно тръгнали да търсят помощ и се изгубили в тропическата гора.

Започнало мащабно търсене, в което участвали и местни жители. След известно време е открит един от временните биваци на децата, където имало изоставени техни вещи – детско шише с биберон, ножици и ластик за коса. Над джунглата летели вертолети, от които се разнасял гласът на бабата на децата – тя ги молела да спрат, за да могат да бъдат открити.

По произход децата са от местното индианско племе уитото. Това давало надежда, че уменията, придобити в племето за намиране на храна, както и познаването на джунглата, ще им помогнат да оцелеят. Четирите братя и сестри са на възраст 13 години, 9 години, 4 години и 11 месеца.

Откриването на децата живи е „вълшебен ден“ и „радост за цялата страна“, заяви в официално изявление президентът на Колумбия Густаво Петро, като добави, че децата са станали пример за оцеляване, който ще остане в историята.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg