Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Четири години по-късно: втора „Чайка“ в Театър „Азарян“

Иван Добчев с нов прочит на пиесата, с участието на Койна Русева и Асен Блатечки

Койна Русева в ролята на Аркадина. Снимка: Драматично-куклен театър - Пазарджик - Четири години по-късно: втора „Чайка“ в Театър „Азарян“

Койна Русева в ролята на Аркадина. Снимка: Драматично-куклен театър - Пазарджик

Чеховата „Чайка“ бе първото представление, с която новият Театър „Азарян“ в НДК заяви присъствието и амбициите си на столичната арт сцена преди 4 години. Спектакълът на Явор Гърдев с участието на редица популярни актьори стана едно от най-обсъжданите на сезона заглавия. Скоро на същата сцена пиесата ще бъде представена и от учителя по режисура на Гърдев – Иван Добчев. Спектакълът е продукция на Пазарджишкия театър.

Поставяна от него преди близо 30 години, днес Добчев прави нов прочит на тази пиеса, която по неговите думи „може да се възприема и като символно изображение на думата „театър”. Режисьорът поставя текста като комедия, както е посочил и самият Чехов. Според Иван Добчев „чайката“, дала заглавието на пиесата, се появява твърде нелепо в сюжета – като ефект на някаква глупост. Коя е чайката? Какво символизира? Мрачно предсказание или малките невидими смърти, които вървят с нас през живота? Това са част от въпросите, с които режисьорът ще провокира зрителя.

Във версията на Добчев Треплев се появява като аналог на Хамлет, но поднесен с ирония, с насмешливост, характерна за светогледа на Чехов.

Интересен актьорски състав ще види публиката в Театър „Азарян“ – Койна Русева като Аркадина, Асен Блатечки като лекаря Дорн, Галя Костадинова (номинация „Икар“ за дебют във „Всичкоядецът”) като Нина Заречная. В ролите влизат още: Александър Тонев, Гроздан Даскалов, Георги Керменски, Йоанна Микова, Мартина Пенева, Тодор Кайков, Чавдар Бозаджиев, Михаил Рядков, Георги Манчев.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

„Чайка“ на режисьора Иван Добчев ще се играе в Театър „Азарян“ на 16 юни.

Вижте още: „ЧАЙКА“ БЕЗ ЧЕХОВ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3