Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Четири години по-късно: втора „Чайка“ в Театър „Азарян“

Иван Добчев с нов прочит на пиесата, с участието на Койна Русева и Асен Блатечки

Койна Русева в ролята на Аркадина. Снимка: Драматично-куклен театър - Пазарджик - Четири години по-късно: втора „Чайка“ в Театър „Азарян“

Койна Русева в ролята на Аркадина. Снимка: Драматично-куклен театър - Пазарджик

Чеховата „Чайка“ бе първото представление, с която новият Театър „Азарян“ в НДК заяви присъствието и амбициите си на столичната арт сцена преди 4 години. Спектакълът на Явор Гърдев с участието на редица популярни актьори стана едно от най-обсъжданите на сезона заглавия. Скоро на същата сцена пиесата ще бъде представена и от учителя по режисура на Гърдев – Иван Добчев. Спектакълът е продукция на Пазарджишкия театър.

Поставяна от него преди близо 30 години, днес Добчев прави нов прочит на тази пиеса, която по неговите думи „може да се възприема и като символно изображение на думата „театър”. Режисьорът поставя текста като комедия, както е посочил и самият Чехов. Според Иван Добчев „чайката“, дала заглавието на пиесата, се появява твърде нелепо в сюжета – като ефект на някаква глупост. Коя е чайката? Какво символизира? Мрачно предсказание или малките невидими смърти, които вървят с нас през живота? Това са част от въпросите, с които режисьорът ще провокира зрителя.

Във версията на Добчев Треплев се появява като аналог на Хамлет, но поднесен с ирония, с насмешливост, характерна за светогледа на Чехов.

Интересен актьорски състав ще види публиката в Театър „Азарян“ – Койна Русева като Аркадина, Асен Блатечки като лекаря Дорн, Галя Костадинова (номинация „Икар“ за дебют във „Всичкоядецът”) като Нина Заречная. В ролите влизат още: Александър Тонев, Гроздан Даскалов, Георги Керменски, Йоанна Микова, Мартина Пенева, Тодор Кайков, Чавдар Бозаджиев, Михаил Рядков, Георги Манчев.

„Чайка“ на режисьора Иван Добчев ще се играе в Театър „Азарян“ на 16 юни.

Вижте още: „ЧАЙКА“ БЕЗ ЧЕХОВ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg