Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Четири картини изчезнаха от френския парламент

23 хил. произведения на изкуството липсват от различни обществени сгради

Бурбонскияj дворец, в който се помещава Националната асамблея - долната камара на френския парламент. Снимка: Уикипедия - Четири картини изчезнаха от френския парламент

Бурбонскияj дворец, в който се помещава Националната асамблея - долната камара на френския парламент. Снимка: Уикипедия

Около 430 хил. произведения на изкуството са изложени в сградите на правителствените и общински институции във Франция. По време на годишната инвентаризация, извършена от държавните органи, отговорни за проследяването на изкуството и мебелите във френските обществени сгради, е установено, че четири картини са изчезнали от стените на парламента. Тъй като най-вероятното предположение е, че са откраднати, полицията започва разследване, съобщава „Гардиън“.

Липсата на творбите е установена още в края на миналата година, но тъй като полицията не е успяла да открие извършителите, сега картините са пуснати за национално издирване.

Четирите платна са били окачени „в парламентарни офиси“ и са част от колекцията на Френския национален фонд за съвременно изкуство. Сред четиримата автори са гръцкият художник Такис и френският творец с хаитянски произход Ерве Телемак.

Общо 430 хил. произведения на изкуството, част от държавното наследство на Франция, са разположени в сгради на министерства, посолства, общини и други административни структури, както в страната, така и в други държави. През 2016-а комисията, натоварена със задачата да следи състоянието им, установява, че почти 23 хил. от работите липсват.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Сред най-интересните откраднати експонати са фотьойл, изработен от акациево дърво, който изчезва пак от френския парламент; пет гоблена с различни размери, като най-големият е два на шест метра, откраднати от френското посолство в столицата на Гвинея и… двуметрово легло от XIX в., изнесено незабелязано от Версайския дворец.

Всички липсващи предмети са включени в списък, качен на интернет-страницата на френското Министерство на културата. Мярката се налага, след като през 2016-а вестник „Либерасион“ обвини френските държавници, че не пазят достатъчно добре националните ценности – тогава бюро на крал Луи XVI беше откраднато от Министерство на образованието и продадено на черния пазар, без дори да бъде обявено за изчезнало.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах