Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Четири книги и един сериал с българин препоръчани от Бил Гейтс за лятото

Бил Гейтс с препоръките си за четене през лятото. Снимка: Личен архив/Gates Notes - Четири книги и един сериал с българин препоръчани от Бил Гейтс за лятото

Бил Гейтс с препоръките си за четене през лятото. Снимка: Личен архив/Gates Notes

Наръчник по филантропия и най-новото от автор, любим в ТикТок, са сред четивата, препоръчани от Бил Гейтс в летния му списък за четене за 2024 г. Препоръките на Гейтс, който дължи богатството си на основаването на „Майкрософт“ през 70-те, са обичайна практика от години, но този път идват и с добри думи за сериал.

В пост в блога си Гейтс препоръчва четири книги и една тв продукция, всички обединени от темата за помощта към другите и по-конкретно „защо го правим, нещата, които биха могли да ни попречат и защо все пак трябва да продължим да го правим“.

Първото заглавие е „Жените“ (The Women) от Кристин Хана, историята на военна медицинска сестра във Виетнам. Книгата е „красиво написано посвещение за група ветерани, които заслужават повече благодарност за невероятните жертви, които са направили“.

Кристин Хана има голяма последователска база в ТикТок и само през първите три месеца от излизането си „Жените“ се продава в над 660 хил. хартиени копия, пише „Форбс“. Авторката е превеждана и на български, но романът ù от февруари все още не е излязъл на родния пазар. „Жените“ е единствената художествена книга в списъка.

Препоръките продължават с „Прекрасни нови думи“ (Brave New Words) от Сал Кан, нехудожествена книга за изкуствения интелект и как иновацията променя животите на ученици и студенти.

Последните две заглавия са на тема междучовешки отношения и социални умения – „Как да опознаеш човек“ (How to Know a Person) от Дейвид Букс насочва читателите към по-умело водене на разговори и подобряване на уменията при общуването с другите, а „Заразното даване“ (Infections Giving) от Крис Андерсън описва как човек правилно да насочва щедростта си.

Това лято Гейтс препоръчва на читателите да отделят време и за един сериал – това е „Slow Horses“ (Куци коне) на „Епъл“. Продукцията е позната на българските зрители и заради ролята на актьора Захари Бахаров, който участва в пет от шестте епизода на втори сезон. Сериалът с участието на Гари Олдман в главната роля е британски шпионски трилър за група агенти от тайните служби МИ5, всеки със свои лични или професионални проблеми.

Списъци за четене Гейтс публикува два пъти годишно – за лятото и около коледните празници. Със състояние от около 130 млрд. долара, той е деветият най-богат човек в света (по изчисления на „Форбс“).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90