Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Четири мегаполиса забраняват дизела

3 милиона души годишно умират заради замърсяване на въздуха

Мексико Сити е сред градовете, които се борят със замърсяването на въздуха чрез забраната на дизелови автомобили. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Четири мегаполиса забраняват дизела

Мексико Сити е сред градовете, които се борят със замърсяването на въздуха чрез забраната на дизелови автомобили. Снимка: ЕПА/БГНЕС

На прага сме на стъпка, която може значително да подобри качеството на въздуха на планетата и да спаси от смърт милиони хора. Четири от най-големите световни мегаполиси обявиха, че спират използването на всякакви дизелово задвижвани леки автомобили и камиони до средата на следващото десетилетие. Кметовете на Париж, Мексико Сити, Мадрид и Атина съобщиха, че въвеждат забраната, за да повишат качеството на въздуха.

Заедно с ограничението, ще се прилагат стимули за ползването на алтернативни горива и популяризирането на ходенето пеша или карането на велосипед.

Новината бе съобщена в Мексико на среща на градските лидери, която се провежда веднъж на две години.

Използването на дизел в транспорта среща особено тежки критики в последните години заради притесненията за все по-голямото му въздействие върху замърсяването на въздуха. Според доклад на Световната здравна организация смъртта на около три милиона души годишно има отношение към излагането на атмосферни замърсявания.

Дизеловите двигатели допринасят за проблема по два ключови начина – чрез продукцията на фини прахови частици, които навлизат в белите дробове и може да доведат до сърдечно-съдови заболявания и смърт, и азотни оксиди, които помагат за формирането на приземен озонов слой и водят до затруднения в дишането, дори за хора без предишни респираторни проблеми.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg