Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Четири месеца по-късно, оркестърът на БНР ще изпълни „Рапсодии“

Тематичен концерт с прочути произведения на Лист, Енеску, Дебюси, Стоянов и Владигеров

Концертът на радиосимфониците обещава „ярка, разпалваща и особена“ програма, казва главният диригент на оркестъра Марк Кадин. Снимка: Симфоничен оркестър на БНР - Четири месеца по-късно, оркестърът на БНР ще изпълни „Рапсодии“

Концертът на радиосимфониците обещава „ярка, разпалваща и особена“ програма, казва главният диригент на оркестъра Марк Кадин. Снимка: Симфоничен оркестър на БНР

Концертът „Рапсодии“ на Симфоничния оркестър на БНР, с който музикантите трябваше постпандемично да се завърнат пред публиката, най-сетне ще се състои. Четири месеца по-късно радиосимфониците вече предложиха музикално пътешествие до Италия и Испания в два концерта, а на 18 юни музиката им ще отведе присъстващите в Зала „България“ на по-близки територии. Както и през февруари, остава ангажиментът на големия медиен алианс „Еврорадио“ да излъчи запис от събитието в Европа, Азия и Америка.

В програмата са Унгарска рапсодия № 14 на Ференц Лист, Румънска рапсодия №1 на Джордже Енеску и Рапсодия на Клод Дебюси, в която солист ще бъде един от най-добрите млади български кларинетисти Кристиян Калоянов. Ще бъдат включени и българските примери в жанра – Рапсодия на Веселин Стоянов, едно от последните произведения на композитора. Кулминацията на вечерта ще бъде Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров – едно от най-популярните и изпълнявани български произведения у нас и в чужбина. Диригент е Марк Кадин.

Солистът Кристиян Калоянов, роден през 1988-а, още на 4 г. започва да свири на пиано. Завършва НМУ „Любомир Пипков“ в гр. София със специалност „Кларинет“ и НМА „Проф. Панчо Владигеров“ при проф. Димитър Димитров, проф. Петко Радев и проф. Венцеслав Николов. През 2012 г. получава магистърска степен, а през 2019 г. и докторска по камерна музика и кларинет. Музикантът активно концертира като солист с различни състави в страната. Носител е на награди от Международния конкурс „Млади виртуози“, София, Националния конкурс за млади инструменталисти и певци „Светослав Обретенов“, Провадия, и др. Гастролирал е в САЩ, Франция, Италия, Германия, Австрия, Швейцария и др.

Кристиян Калоянов. Снимка: Симфоничен оркестър на БНР

Вижте още: ОСОБЕНОСТИ НА ДЪЛГОТО ОТСЪСТВИЕ НА СИМФОНИЧНИЯ ОРКЕСТЪР НА БНР ОТ АФИША

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg