POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Четири млн. лв. за културните събития по време на Председателството

Мирослав Боршош няма да бъде върнат в НДК, повдигнати са му сериозни обвинения, обясни министър Боил Банов

Снимка: Емил Георгиев - Четири млн. лв. за културните събития по време на Председателството

Снимка: Емил Георгиев

Културната програма, която ще бъде подготвена за нашето Председателство на Европейския съюз през 2018-а, ще бъде определена след конкурс чрез проекти. Председателството на ЕС – особено в частта му „Културна програма“ – е сред приоритетите на правителството в сферата на културата, обяви на среща с медии министър Боил Банов.

Арт проявите ще бъдат финансирани от фонд „Култура“, обясни Банов и уточни:

„Ще отворим сесии за кандидатстване – а не аз или моят екип да избираме това, което ще представя страната“.

Министерството дава на разположение на кандидатите 45 дни. След това комисия ще селектира проектите и до средата на октомври проектите, които ще носят имиджово идеите за представяне на страната по време на Председателството, ще бъдат определени.

Сумата, отпусната от държавата за тази програма, е 4 млн. лв. Парите ще отидат за покриването на откриването и закриването на Председателството, както и за 7 големи събития, между които ще бъде изложбата на Първото българско царство в „Лувъра“.

След като мине Председателството, перспективата пред НДК е да стане сериозен конгресен център, съобщи Банов.

„Всичко, предвидено по ремонтната дейност, ще свърши в срок – гарантира министърът. – След което ще продължим в рамките на закона и на средствата, които имаме, да работим за сериозна конгресна дейност в НДК.“

Преди време Боил Банов заяви, че би върнал в НДК Мирослав Боршош, ако делата по време на управлението му са в ред. Сега, запитан отново дали би подкрепил връщането на Боршош начело в НДК, Банев отвърна, че на Боршош са повдигнати сериозни обвинения и той няма как да бъде върнат:

„Принципно харесвам визията, която той наложи в НДК, и най-вече художествената. Как е постигнато това, вече е друг въпрос“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg