Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Четири пъти по-малко книги ще излязат в Европа тази година

Българските писатели и преводачи не са посочени между най-пострадалите от коронавирусната криза сред европейските си колеги

Снимка: Площад Славейков - Четири пъти по-малко книги ще излязат в Европа тази година

Снимка: Площад Славейков

Ковид-кризата е оказала най-негативно въздействие върху писателите и преводачите от Португалия, Испания, Франция, Германия, Италия и Норвегия. Най-сериозният фактор, довел до загуби в сектора, са непроведените събития, сочи проучване върху въздействието на коронавирусната криза върху авторите и преводачите в Европа. Изследването е поръчано от Съвета на европейските писатели, в който членуват 41 браншови организации, включително и Съюзът на българските писатели.

За оформянето на крайното становище са използвани отговорите на 33 писателски и преводачески организации и асоциации в 24 държави, които включват Беларус, Швейцария, Великобритания, Исландия и Норвегия. Групата пазари, респонденти в проучването, представлява повече от 127 000 автори и преводачи, които работят на 27 езика. Не се посочва изрично участие на български автори в проучването.

Резултатите показват, че епидемията е оказала най-негативно въздействие върху писателите и преводачите от Португалия, Испания, Франция, Германия, Италия и Норвегия. Най-сериозният фактор, довел до загуби в сектора, са непроведените събития и гостувания на автори и преводачи.

Една трета от участвалите в проучването твърдят, че пандемията се е отразила особено сериозно пандемията върху писателите на детско-юношеска литература, които са най-зависими от живи участия и гостувания в училища, творчески работилници и фестивали. Прехвърлянето на книжните събития в дигитален формат се отразява на заплащането на автори и преводачи. Приходите им намаляват и от продажбата на електронни книги със значителна отстъпка.

Обичайно публикуваните заглавия в Европа годишно са между 500 и 600 хиляди, но заради COVID-10 тази година бройката ще падне рязко до около 150 хиляди.

Повече от половината участници в проучването казват, че очакват загуби поради отлагане на издаването на планирани техни творби. Почти всички – 97% – търпят финансови загуби заради отменени участия.

След проучването стават ясни няколко системни проблема, които предстои да бъдат решавани в много от европейските държави. Единици от тях имат програми за подпомагане на книжния сектор. Девет от 33 организации твърдят, че не получават никаква или „много закъсняла” помощ от правителствата. По време на коронавирусната криза кандидатстванията за някои грантове и литературни награди са отложени.

Вижте още: 90% СПАД НА НОВИ ЗАГЛАВИЯ У НАС ЗАРАДИ КОВИД-КРИЗАТА

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg