Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Четири статуи на Алеко в спор за бул. „Витоша“. Без Бай Ганьо (снимки)

Спартак Дерменджиев не е участвал в конкурса на Столична община

За съжаление авторът на този проект - Спартак Дерменджиев, не го е представил в Столична община.  - Четири статуи на Алеко в спор за бул. „Витоша“. Без Бай Ганьо (снимки)

За съжаление авторът на този проект - Спартак Дерменджиев, не го е представил в Столична община.

Замечтаната статуя на Алеко Константинов, открита „официално“ във Фейсбук от Спартак Дерменджиев, ще си остане само виртуална. Хиляди читатели на „Площад Славейков“ й се възхитиха, след като публикувахме проекта му и се запитаха няма ли да бъде реализиран. Оказа се, че не, защото скулпторът не е представил идеята си за участие в конкурса на Столична община.

От Кметството обясниха пред „Площад Славейков“, че колкото и да е ценно едно произведение – то няма как да достигне до публиката, ако не бъде предложено там, където има възможност да бъде реализирано. Освен това отрекоха, че е имало задължително изискване – както твърди Дерменджиев – в скулптурната композиция да присъства и героят на Щастливеца Бай Ганьо.

Конкурсът за паметник на Алеко, който да бъде поставен на столичния бул. „Витоша“, е обявен преди два месеца и ще бъде финализиран до броени дни. Кандидатите са четирима – Георги Чапкънов, Неделчо Костадинов, Борис Борисов и Гълъбин Христов. Първите двама от тях участваха в предишния конкурс за Алеко и Бай Ганьо, но състезанието бе анулирано и бе обявено ново. Сега изискването да присъства и героят на писателя е отпаднало, затова всички варианти на Алеко са без г-н Балкански.

В проекта на Неделчо Костадинов Щастливеца е седнал на кафе. Борис Борисов предлага Алеко прав, облегнат на улична лампа, на която са поставени табели, в краката му има и с куфар до него. Вариантът на Чапкънов представя писателя седнал край масичка, с цигара в ръка и зареян поглед. Гълъбин Христов е изобразил Алеко прав, с ръка в джоба.

Вижте ги:

Aleko1

Скулптор Неделчо Костадинов, арх. Иван Делчев

Aleko2

Скулптор Борис Борисов, арх. Пламен Цанев

Aleko3

Скулптор Георги Чапкънов, арх. Станислав Константинов

Авторски колектив „Щастливеца”: скулптор Неделчо Костадинов, арх. Иван Делчев

Скулптор Гълъбин Христов, художник Тодор Овчаров, арх. Здравко Русев, арх. Светослав Ризов

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg