POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Четирима банкери в Цюрих глобени заради челист, наричан „портфейлът на Путин“

Управлявали са сметките на музиканта Сергей Ролдугин, който не е успял да докаже произхода на внесените милиони

Виолончелистът Сергей Ролдугин (вдясно) получава Ордена за заслуги към отечеството от президента Владимир Путин през 2016 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Четирима банкери в Цюрих глобени заради челист, наричан „портфейлът на Путин“

Виолончелистът Сергей Ролдугин (вдясно) получава Ордена за заслуги към отечеството от президента Владимир Путин през 2016 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Четирима банкери, обслужвали сметките на руски виолончелист близък до Путин, бяха осъдени условно, задето не са проверили произхода на внасяните големи суми, предава „Асошиейтед Прес“. Бившите служители на клона на „Газпромбанк“ в Цюрих ще платят глоби на обща стойност 741 хил. швейцарски франка и нямат право да работят в банка в следващите две години, става ясно от присъдата на окръжния цюрихски съд.

Нарушението им е свързано с виолончелиста Сергей Ролдугин, наричан „портфейлът на Путин“. Финансовите връзки между музиканта и руския президент бяха разкрити през 2016 г. като част от „Панама пейпърс“. През 2014 г. той твърди в интервю, че не е милионер, което всъщност се оказва вярно – според изтеклите документи от „Панама пейпърс“ състоянието на челиста възлиза на около 2 млрд. долара.

Сергей Ролдугин е на 71 г. Солист и диригент е на Мариинския театър, ръководен от Валери Гергиев – друг приближен на Путин; музикант от Ленинградската филармония; професор в Консерваторията в Санкт Петербург; художествен ръководител на Дома на музиката в Санкт Петербург. Кръстник е на най-голямата дъщеря на Путин, Мария. Носител е на ордените За заслуги към отечеството и „Александър Невски“, народен артист на Руската федерация. Името му е в списъка със санкционирани от ЕС руски граждани.

Вижте още: ЗЛАТНА ПАРТИТУРА

Съдебният състав на окръжния съд в Цюрих отбелязва, че „няма съмнение, че господин Ролдугин не е реалният собственик на парите, които е депозирал“. Нарушението на банкерите – трима руски и един швейцарски гражданин – е, че не са си задали въпроса какъв е произходът на големите вноски на Ролдугин, при положение, че той не регистрирал подобни доходи. Според документите, показани в съда, челистът е получил около 30 млн. долара между 2014-а и 2016 г., но не може да докаже произхода им.

Според швейцарските закони банките, опериращи в страната, са задължени да отказват вноски или дори да закриват профили, ако имат съмнения относно произхода на парите.

Четиримата мъже, чиято самоличност не се разкрива, са обявили, че ще обжалват решението на съда, пише Би Би Си. Присъдите им не са най-тежките, прилагани в подобни случаи, но представляват предупреждение към всички банкери, занимаващи се с акаунтите на хората от т. нар. „кръг на Путин“, отбелязва изданието. Според различни източници, руският президент притежава огромно богатство, съхранявано в банки в чужбина.

БОГАТ КАТО КРЕЗ: ВАЛЕРИ ГЕРГИЕВ ПРИТЕЖАВА ИМОТИ ЗА НАД $100 МЛН. ПО СВЕТА

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90