Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Четирима души поискали от директора на БНР да махне Силвия Великова

Съветът за електронни медии ще сезира прокуратурата за цензура в Радиото

На срещата със Съвета за електронни медии днес журналисти от „Хоризонт“ поискаха оставката на директора на БНР Светослав Костов. Снимка: БГНЕС - Четирима души поискали от директора на БНР да махне Силвия Великова

На срещата със Съвета за електронни медии днес журналисти от „Хоризонт“ поискаха оставката на директора на БНР Светослав Костов. Снимка: БГНЕС

Съветът за електронни медии ще сезира прокуратурата за цензура в Българското национално радио и за безпрецедентното прекъсване на сигнала на обществената медия на 13 септември. Това съобщи пред медиите Бетина Жотева, член на СЕМ, след като изслуша днес представители на редколегията и журналисти от програма „Хоризонт“.

Пред СЕМ зам.-главният редактор в оставка на „Хоризонт“ Даниела Късовска поиска оставката на генералния директор на БНР Светослав Костов – заради опита за налагане на цензура, поддаване на външен натиск за отстраняването на Силвия Великова, цялостната криза в радиото, както и прекъсването на „Хоризонт“ за пет часа на 13 септември.

„Решихме да говорим, защото не може да се мълчи – каза Късовска пред СЕМ, цитирана от Клуб Z. – На карта е поставена свободата на словото. Това е основното ни право и то е застрашено. Затова сме тук и очакваме вие по правилата да направите каквото е необходимо, за да можем ние да продължим да работим.“

Присъстващите журналисти от Радиото – между които Силвия Великова и председателят на редколегията Николай Петров – я подкрепиха.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Великова показа заповедта за свалянето ѝ от ефир и разказа за среща със Светослав Костов, проведена не в сградата на Радиото, а в Борисовата градина отсреща. Там той ѝ разказал, че четирима души са му оказали натиск да я отстрани от ефир и от съдебния ресор. Не назовал имена, но предал думите им, че ако не го направи, няма да си намери повече работа и децата му ще останат гладни, разказва Великова. По думите ѝ, тя предложила на Светослав Костов да потърси премиера Бойко Борисов, за да му разкажат за натиска над Радиото, но директорът отвърнал, че не го притискат от там.

Пред СЕМ Силвия Великова цитира и вече пенсионирания директор на „Хоризонт“ Ивайло Савов, който ѝ съобщава, че има натиск да не отразява процедурата по избор на Иван Гешев за главен прокурор.

В крайна сметка СЕМ констатира нарушение на два текста от Закона за радиото и телевизията, съобщи Жотева:

„Чл. 5.

(1) Този закон гарантира независимост на доставчиците на медийни услуги и на тяхната дейност от политическа и икономическа намеса.

(2) Не се допуска цензурирането на медийни и услуги под каквато и да е форма“.

СЕМ ще обсъдят съдбата на генералния директор на БНР на заседание следващия петък, 27 септември. Един от петимата членове на Съвета – Ивелина Димитрова, се обяви за оставка на Светослав Костов, съобщава „Дневник“.

Днес Съветът за електронни медии реши да наложи на БНР парична санкция за близо петчасовото спиране на ефирното излъчване на „Хоризонт“ на 13 септември. Юристът на регулатора отбеляза, че за нарушаването на лизенцията ЗРТ предвижда глоба от хиляда до 7 хил. лв, а за нарушаването на Закона за радио и телевизия – от 3 хил. до 20 хил. лв.

Вижте още: СВАЛИЛИ СИЛВИЯ ВЕЛИКОВА, ЗАЩОТО „НЕЩО ЛОШО ЩЕ СЕ СЛУЧИ С РАДИОТО“ 

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах