Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Четирима кандидати за директор на Националната галерия

Вътрешният двор на Националната галерия Квадрат 500. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков - Четирима кандидати за директор на Националната галерия

Вътрешният двор на Националната галерия Квадрат 500. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков

Четирима са претендентите в конкурса за директор на Националната галерия, научи „Площад Славейков“. И четиримата са изкуствоведи – временно изпълняващата длъжността Ярослава Бубнова, Надежда Джакова (в момента завеждащ филиала на Националната галерия Музей за съвременно изкуство „Софийски арсенал“), Пламен Петров (от Софийската градска галерия) и Филип Зидаров.

Срокът за кандидатстване беше 21 март. Предстои комисия в Министерството на културата да разгледа документите им и да обяви кои ще бъдат допуснати за събеседване.

От министерството все още не са съобщили дали приключи проверката на Ярослава Бубнова за конфликт на интереси. Бубнова заема длъжност в ръководството на „Квадрат 500“ от откриването му, а в момента ръководи Националния музеен комплекс до избирането на титуляр на директорския пост. От 1985 г. насам тя е заемала различни позиции в Галерията за чуждестранно изкуство. През 1995 г. създава Института за съвременно изкуство – София (ИСИ) и го оглавява.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg