Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Четирима прочути диригенти заменят Даниеле Гати в „Концертгебау“

Италианецът отстранен от оркестъра след обвинения в сексуален тормоз

Бернард Хайтинк, Яп ван Цведен, Франсоа Ксавие Рот и Даниел Хардинг ще поемат планираните с Даниеле Гати концерти на елитния нидерландски оркестър. Снимка: Кралски Концертгебау оркестър - Четирима прочути диригенти заменят Даниеле Гати в „Концертгебау“

Бернард Хайтинк, Яп ван Цведен, Франсоа Ксавие Рот и Даниел Хардинг ще поемат планираните с Даниеле Гати концерти на елитния нидерландски оркестър. Снимка: Кралски Концертгебау оркестър

Няколко прочути диригенти ще поемат програмата до края на текущия сезон в Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам, съобщиха от институцията. Това са двамата холандци Бернард Хайтинк и Яп ван Цведен, французинът Франсоа Ксавие Рот и британецът Даниел Хардинг. Четиримата ще излязат начело на оркестъра в концертите през януари, февруари и март, първоначално програмирани с Даниеле Гати. От Концертгебау съобщават, че заложените събития ще протекат без промени.

Даниеле Гати бе освободен от поста главен диригент на оркестъра след обвинения в сексуален тормоз. В статията на „Вашингтон пост“ бяха изложени два случая, според които Гати нападнал две жени в гримьорната си през 1996-а и 2000 г. Сопраното Алисия Бърнеш споделя, че когато групата била на концерт в Чикаго, диригентът я извикал за последни насоки, преди да излязат на сцена, когато изведнъж открила „ръцете му на задните си части и езика му в гърлото си“. Бърнеш искала да разгласи случая още тогава, но била предупредена от своя приятелка да не го прави, защото „ако го разкажеш, ще те уволнят, а той ще продължи“.

Вижте още: ДАНИЕЛЕ ГАТИ УВОЛНЕН ОТ КОНЦЕРТГЕБАУ ЗАРАДИ СЕКСТОРМОЗ

Проблемът с Гати ще даде изключителния шанс на публиката да присъства на концерти с едни от най-добрите диригенти на нашето време, един от които се беше оттеглил от сцената. Това е 89-годишният Бернард Хайтинк, който преди години е бил главен диригент на „Концертгебау“ в продължение на два сезона. През 2004-та той обявява, че слиза от диригентския пулт оттогава и много рядко прави изключения – но явно Концертгебау е едно от тях.

Даниел Хардинг ще дирижира „Концертгебау“ в два концерта през февруари 2019 г. Той и преди е водил оркестъра – през януари 2004-а в Амстердам, замествал е Гати и по турнета. Ангажимента си Хардинг ще съвместява заедно с постовете си на музикален директор на френския „Orchestre de Paris“ и на шведския Радиосимфоничен оркестър, артистичен директор на зала в Каруизава, Япония и „диригент лауреат“ на камерния оркестър „Малер“.

Още 18-годишен, Яп ван Цведен става концерт-майстор на „Концертгебау“ – той е най-младият цигулар, заемал някога тази длъжност в оркестъра. Започва да дирижира след поканата на Ленард Бърстейн за Берлинската филфармония. Твърди, че е научил най-много за дирижирането от прочутите диригенти, работили с „Концертгебау“. Дирижирал е някои от най-елитните симфонични оркестри в света, в момента е музикален директор на Симфоничния оркестър на Далас.

Франсоа Ксавие Рот дирижира главно в Германия. Той е музикален директор и диригент на операта в Кьолн, главен диригент на Симфоничния оркестър на Баден-Баден и Фрайбург, през 2017-а е гост-диригент на Лондонския симфоничен оркестър.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg