Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Четирима в битка за шеф на Националния филмов център

 - Четирима в битка за шеф на Националния филмов център

Ще има ли нов фактор в раздаването на държавни пари за кинопроизводство? Отговорът на този въпрос се бави твърде дълго. По неясни причини конкурсът за директор на Националния филмов център все още не е стигнал до развръзка. Състезанието беше обявено по времето на служебното правителство, но все още не е сформирана комисия за интервю с кандидатите.

Четирима са претендентите за поста, допуснати до интервю. Това са Георги Чолаков, който в момента е изпълняващ длъжността, Александър Донев, бивш шеф на НФЦ, Владимир Гюров и Любомир Янакиев.

Участието на Георги Чолаков в конкурса е морално укоримо, защото никога Филмовият център не е бил раздиран от такива скандали, както по време на неговото управление. Оказа се, че шефът на Националната художествена комисия Евгений Михайлов е преписал мотивите си за оценяването на проектите от кинокритичката Геновева Димитрова. Фактът, че режисьорът на „Сезонът на канарчетата” и бивш шеф на Киноцентъра е имал достъп до картите на колегите си, компрометира напълно състезанието. Това означава, че Михайлов е имал възможност да нагажда оценките си спрямо другите и да влияе на крайното класиране. Михайлов подаде оставка, но това не промени статуквото в НФЦ.

Една от участничките в сесията – Росица Караджова, подаде иск срещу Националния филмов център в Административния съд. Това не само блокира парите на спечелилите субсидия, а принуди някои от тях като Николай Волев да кандидатстват отново в следващия тираж.

Другият кандидат – Александър Донев, бе уволнен от Националния филмов център през 2010 г. по време на стачката на кинаджиите, недоволни от орязания им бюджет за филмопроизводство. Той бе отстранен, за да се отпуши напрежението, но кинодейците бяха възмутени от поведението му – вместо да защити претенциите им да им бъдат отпуснати парите за кино, той бранел намаляването на субсидиите.

Третият кандидат за шеф на НФЦ е независимият продуцент Владимир Гюров. Той е кандидатствал за поста и през 2009 г., когато мястото бе спечелено от Александър Донев.

Четвъртият допуснат до интервю участник е икономистът Любомир Янакиев, на когото това също не е първият опит да оглави НФЦ.

В първите два случая е ясно как биха били управлявани държавните пари за филмопроизводство. Въпросът е дали вторите двама биха могли да се преборят с игрите зад кулисите в българското кино.

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90