Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Четиримата пианисти“ четири години по-късно

Иван Янъков, Георги Черкин, Ангел Заберски и Живко Петров заедно на сцена в Южния парк (видео)

„Четиримата пианисти“ в Любляна, Словения, през 2017 г. Снимка: Личен архив - „Четиримата пианисти“ четири години по-късно

„Четиримата пианисти“ в Любляна, Словения, през 2017 г. Снимка: Личен архив

„Четиримата пианисти“ ще се съберат отново заедно четири години след последната си обща изява пред софийска публика. Кросовър проектът, пресечна точка между класиката и джаза, събира на една сцена пианистите Иван Янъков, Георги Черкин, Ангел Заберски и Живко Петров. На 25 август те ще излязат на сцената на „София Съмър Фест“ в Южния парк, за да представят музика в нови и познати аранжименти.

„Четиримата пианисти“ не са постоянен квартет и изявите им са спорадични. Последният им концерт бе в курорта Албена през 2018 г., а ценителите в София вероятно помнят най-скорошната им изява през май 2017 г. в Зала 1. Сега публиката може да чуе програма с творби на Брамс, Рихард Щраус, Шопен, Моцарт, Рахманинов и др. Янъков ще представи авторски аранжимент на част от произведението „Скарамуш“ от френския композитор Дариус Мийо. Песента „Бразилейра“ – последната част на творбата, ще прозвучи във вариант за четири пиана, ударни и бас. Променен е още ритъмът и времетраеното на песента, разказва пианистът пред „Площад Славейков“.

Проектът „Четиримата пианисти“ е на Янъков, който обикновено концертира в чужбина като камерен музикант и солист. Обединени са от своите интереси в търсене на границите на жанра. Янъков и Черкин са представители на класическата школа, Ангел Заберски и Живко Петров експериментират с джаза.

На сцената на „София Съмър Фест“ в Южния парк ще им партнира Димитър Карамфилов (бас) и Димитър Семов (ударни).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС