Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Четиримата разказвачи от Тетрамерон

Авторът Хосе Карлос Сомоса представи лично новия си роман на Софийския литературен фестивал

Хосе Карлос Сомоса - Четиримата разказвачи от Тетрамерон

Хосе Карлос Сомоса

Пристрастените към творчеството на Хосе Карлос Сомоса у нас знаят, че той гостува в България през 2012 г., когато представи романа си „Стръв”. Преди дни го видяха отново на Софийския литературен фестивал, с фокус литературата от Иберийския полуостров, писателят представи лично току-що излезлия от печат „Тетрамерон”.

Somosa

Нишката на заглавието води към един необичаен квартет от разказвачи на истории. Миниобщество, което се събира да разказва приказки година след година, за вечни времена. Винаги са четирима – ако един си отиде, мястото му се заема от друг. Малцина биват допускани до този т.нар. кръг на саламандрите. Петият, случайно попаднал в групата на разказвачите, е дванайсетгодишната Соледад (името й означава „самота”), призрачно създание, сякаш обитаващо пространството между два свята. Нейната идентичност става все по-непроницаема, докато финалът на книгата не отприщи енергията й за разсичане на загадките на живота.

„Тетрамерон” е първокласна четиригласна творба, заредена с мощта на фантазията, готически красива и страховита. Изисква отворени сетива и познаване на стила на автора. А ако не сте чели нищо от Сомоса досега, тази книга сама ще ви поведе към другите му произведения, защото неговите истории никога не свършват. Да, всяка промяна е съпроводена със загуба на нещо – нещо, което си имал, или което си бил. Но пък „никой не е направил живота такъв, какъвто е, животът е направил сам себе си. И никой, с изключение на лудите, не живее в някаква фантастична мечта”.

Важен друг роман на Сомоса е „Клара и сянката” – криминален опус, който се занимава с екстремизма на творческите похвати. Хипердраматизмът е измислено от Сомоса направление в изобразителното изкуство, при което художникът създава шедьоврите си върху (и чрез) телата на своите модели. Това са хора, дали съгласието си да бъдат продавани, разменяни и наблюдавани с откровена воайорска страст. „Клара и сянката“ е не просто смразяващ водовъртеж от ужаси и страхове, а сюжет, адресиращ сериозни въпроси за смисъла на красотата и обожанието.

На български са издадени още няколко заглавия на испанския писател – „Пещерата на идеите“, „Зигзаг“ и „Ключът към бездната“. Изтъкани от паралелни сюжетни линии, философски фрагменти, лингвистични загадки и мистериозни убийства, тези оригинални „апокалиптични” текстове поставят въпроса за границите на човешките експерименти, за етиката на игрите с природата и науката.

„Стръв” ни запознава със смели до лудост детективи, обединени от вярата си в теорията на „псинома“, която ги превръща в „стръв“ за чудовищни серийни убийци. Посредством психологически формули се проектират различни ситуации – целта е да се дешифрира начина на мислене на всеки от престъпниците. Сценарият на симулациите се уповава на неизчерпаемите сюжети на Шекспир.

Навярно защото Сомоса е психиатър по професия, книгите му са трескави, хипнотични трилъри, изследващи дебрите на човешката психика. Макар и напуснал Куба само няколко месеца след раждането си, Хосе Карлос Сомоса остава верен на магическия реализъм. За свои ментори по пътя на писателството той посочва Борхес, Кафка и Калвино – автори, превърнали се в култови литературни фигури със способността си да жонглират със смисъла и да избягват капаните на реалността.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90