POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Четвърта власт“ обявен за най-добрия сериал

Победи по-харесваните Под прикритие и Революция Z

Атанас Атанасов и Михаил Билалов в сцена от "Четвърта власт". - „Четвърта власт“ обявен за най-добрия сериал

Атанас Атанасов и Михаил Билалов в сцена от "Четвърта власт".

„Четвърта власт“ бе обявен от Българската филмова академия за най-добрия сериал, реализиран у нас през 2013 г. Поредицата бе предпочетена пред „Под прикритие“ и „Революция Z“ – значително по-харесвани и гледани от зрителите. Церемонията по раздаването на наградите се проведе в Театър „Българска армия“ и бе излъчена пряко по БНТ – продуцент на някои от номинираните, и на някои от победителите.

Продуцентът Найо Тицин излезе да прибере отличието на сцената заедно с програмния директор на БНТ Севда Шишманова. Двамата свързаха победата на наградите с политическите събития от деня – началото на края на правителството.

„Четвърта власт“ е най-трудният проект, който националната телевизия продуцира, – заяви Шишманова, – защото се оказа, че 25 тодини след падането на комунистическия режим, се налага със средствата на фикцията да компенсираме един несъстоял се обществен дебат за задкулисието, което ръководи взаимоотношенията власт-медии-тайни служби и разрушава обществото ни. Затова толкова повече ценим тази награда на Академията – благодарим ви за тази подкрепа за обществената телевизия, която ще продължава да надига своя глас – дори тогава, когато я санкционират с намаляване на бюджета.“

„Няма случайни неща в случайните неща, – каза Тицин. – Рекламната кампания на „Четвърта власт“ започна на 13 юни 2013 г., когато започнаха най-масовите протести в българската история. А награда за сериала получаваме в деня, в който стана ясно, че тези протести успяха. Оставка!“

„Четвърта власт“ триумфира напук на унищожителните критики, на които го подложи цялата журналистическа гилдия. Още след излъчването на първия епизод, Шишманова и Тицин влязоха в отбранителна позиция, започнаха да оправдават решенията си за всеки детайл, атакуван в анализите на журналистите. Колегите не скриха разочарованието си от поредицата основно заради недостовелното съдържание, дървените диалози и слабата режисурата. И не на последно място – в сериала липсва самият символ на четвъртата власт у нас в момента – Делян Пеевски, срещу когото продуцентът на „Четвърта власт“ Найо Тицин протестира всяка вечер миналото лято и чиято поява на политическата сцена катастрофира правителството. На екрана обаче Тицин не се зае с Пеевски, а се фокусира върху друга от медийните групи у нас – „Икономедия“ на Иво Прокопиев. Впрочем, сценарист на сериала е един от журналистите в изданията на тази група.

Двама от актьорите в главните герои – Михаил Билалов и Христо Шопов, също надигнаха глас срещу сериала.

„Режисурата и диалогът издъниха „Четвърта власт“, обясни Билалов. А Шопов по-късно продължи анализа: „Относно диалозите, винаги съм мислил, че сценаристите трябва да имат обратна връзка с актьорите, които изпълняват текста. Тоест, когато някой напише нещо и го слага в устата на актьорите, той трябва да е сигурен, че текстът е говорим, действен и верен. Винаги има какво повече да се желае от диалога и това  важи за абсолютно всички български филми. Ако ме питате дали съм бил щастлив с диалозите в „Четвърта власт“, отговорът е – не, не бях достатъчно щастлив. Но пак казвам – това е проблем въобще на българското кино„.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

На прасе съм

Bookshop 728×90