Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Едва четвъртата жена, получила Нобел за физика

Д-р Андреа Гез мечтаела да стане първата жена астронавт, но стига по друг път до звездите

„Надявам се да вдъхновя и други жени да се посветят на тази област на знанието“, казва Андреа Гез. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Едва четвъртата жена, получила Нобел за физика

„Надявам се да вдъхновя и други жени да се посветят на тази област на знанието“, казва Андреа Гез. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Само четири жени досега са получили Нобелова награда по физика за всички 119 години, откакто е връчвана. През 1903 г., още на третото поред награждаване, е удостоена Мария Кюри за изследванията си върху радиацията. През 1963 г. – цели 60 години по-късно – призът отива у Мария Гьоперт-Майер за изучаване на атомното ядро. През 2018 г., след 55 години пауза, отново жена получава Нобелова награда – Дона Стрикланд е почетена заради оптически изследвания. И вчера, 6 октомври, само две години след последния случай, отличието отново е връчено на жена – Андреа Гез за изследвания върху черната дупка в центъра на Млечния път.

Вижте още: НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА ФИЗИКА ЗА УЧЕНИТЕ, ОТКРИЛИ ЧЕРНА ДУПКА В ЦЕНТЪРА НА МЛЕЧНИЯ ПЪТ

Парадокс, но всички наградени с Нобел за физика жени делят приза с по двама мъже и практически получават само една четвърт от нея. Мария Кюри върви в комплект със съпруга си Пиер и Анри Бекерел. Мария Гьоперт-Майер (също с една четвърт) е придружена от Юджийн Уигнър и Ханс Йенсен. Заедно с Дона Стрикланд, също четвърт носител, са почетени Жерар Муру и Артър Ешкин. Андреа Гез продължава същата тенденция и взима само четвърт от Нобеловата награда. Дори това да е случайно съвпадение, ясно е, че то отразява състоянието на света на физиката, доминиран от мъже.

Андреа Гез обаче, 55-годишната професорка от Калифорнийския университет „Калтек”, има шанс да поведе нещата към промяна. Първите ѝ думи, след като научава, че е носител на тазгодишната Нобелова награда, са:

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Надявам се да вдъхновя и други жени да се посветят на тази област на знанието. Физиката предполага изследване, което може да достави огромно удоволствие, и ако сте увлечени от науката, действително има какво да правите”.

Гез, която е родена през 1965 г., решава да се посвети на астрономията, когато като съвсем малка вижда по телевизията първото кацане на Луната. Още тогава започва да мечтае да стане първата жена астронавт. Мечтата ѝ е подхранвана от родителите ѝ – професорът по икономика, роденият в Рим Джилбърт Гез, чиито родители емигрират в Америка след приемане на расистките закони, и майка ѝ Сюзан, директор на Ренесансовия музей в Чикаго.

През 1987 г. Андреа Гез завършва бакалавърската си степен в един от най-престижните университети – Масачузетския технологичен институт. През 1992 г. вече е защитила докторска дисертация в „Калтек“, в една от най-добрите университетски школи по физика.

И до днес д-р Гез работи в „Калтек“. От 2004 г. тя е член на Националната академия на науките на САЩ. В същата година списание „Дискавър” я включва в списъка на двайсетте водещи учени в Щатите.

Изследването, за което Андреа Гез получи Нобелова награда, е започнало още през 1998 г. Две независими групи учени – в Германия под ръководството на Райнхард Генцел и в САЩ под ръководството на д-р Гез – доказват, че в центъра на нашата галактика има масивна черна дупка, 4 милиона пъти по-голяма от Слънцето. Изследванията си Андреа Гез извършва в обсерваторията „Кек” на Хавай. Д-р Генцел работи в обсерватория в Чили под шапката на Европейската южна обсерватория.

Андреа Гез не е от типичните учени, които жертват живота си в името на науката. Тя успява да бъде пълноценен физик, но и да изгради семейство. Омъжена е за геолог – Том Латурет е научен сътрудник на „Ранд” – изследователската лаборатория с изключителен принос към съвременните технологии, интернет и изкуствения интелект. Имат двама сина – Ейвън, роден през 2001 г., и Майлс, роден през 2005 г. Андреа Гез е запален плувец – тя редовно тренира с професионален треньор и по думите ѝ го прави, за да се среща и с хора, които не мислят за наука през цялото време.

В интервюта Гез признава, че се е сблъсквала с предразсъдъци като жена в науката, но това трае само докато хората я опознаят и се запознаят с работата ѝ.

„Занимавайте се с астрономия, защото е забавно и ви позволява да пътувате по света” – това е съветът, който д-р Гез често дава на своите студенти.

Андреа Гез и нейната Нобелова награда, макар и само една четвърт, са доказателство, че астрофизиката не е територия, запазена за мъже. Звездите могат да бъдат достигнати и от жени, за които д-р Гез може да бъде вдъхновение.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах